Social

#carti de identitate cip #carti de identitate electronice #buletine cu cip #buletine electronice #carti de identitate #noi carti de identitate

Ce trebuie sa stii despre cartile de identitate electronice. Conditii speciale de obtinere, pentru minori

Aproximativ 8.500.000 de romani vor beneficia de noile carti de identitate electronice. Cartile de identitate electronice vor putea fi eliberate insa, numai in baza unei cereri din partea titularului, aceasta fiind necesara pentru prelucrarea datelor biometrice.

Conditii de eliberare a cartii de identitate pentru minori

Cartile electronice de identitate vor fi eliberate optional si pentru minorii de pana in 14 ani, la solicitarea ambilor parinti, se mai arata in proiect. 

Pana la implinirea varstei de 14 ani, cartea electronica de identitate, solicitata in conditiile art. 121 , se elibereaza astfel:

a) pentru minorii cu varsta de la 0 pana la 12 ani fara imaginile impresiunilor papilare (amprente);
b) incepand cu varsta de 12 ani, minorilor li se elibereaza carti electronice de identitate cu imaginile impresiunilor papilare.

Valabilitatea noilor carti de identitate

Cartile de identitate electronice vor avea, dupa majorat, o perioada de valabilitate de 10 ani. Cartile de identitate pentru persoanele de peste 70 de ani, ca si in prezent, vor fi eliberate pe o perioada nedeterminata.

Astfel, cartile de identitate vor avea urmatoarele termene de valabilitate, in functie de varsta:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0-2 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 2 si 14 ani;
c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
d) cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani;
e) cu valabilitate nelimitata, dupa implinirea varstei de 70 de ani.

Cum vor arata noile carti de identitate

Si aspectul cartilor de identitate va fi putin diferit fata de cele cu care ne-am obisnuit deja. Iata cum vor arata noile documente electronice:

Fata:

a) denumirea statului emitent;
b) tipul documentului;
c) numele de familie;
d) prenumele;
e) genul titularului, F/M
f) cetatenia;
g) data nasterii;
h) codul numeric personal
i) numarul documentului;
j) data expirarii valabilitatii;
k) semnatura olografa a titularului;
l) fotografia titularului.

Verso

a) domiciliul;
b) data emiterii si autoritatea emitenta;
c) zona de citire automata cu caractere identificabile optic
d) zona Cip.

Ce date va contine CIP-ul noilor carti de identitate  

In ceea ce priveste informatiile care vor aparea pe noile carti de identitate, trebuie sa stiti ca locul nasterii va fi doar in format electronic, stocat pe cipul cartii electronice de identitate, fara a mai fi prezent nici pe noile carti de identitate simple. Asta deoarece din luna septembrie 2023 ar trebui sa functioneze, potrivit MAI, un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civila (SIIEASC). In acest sistem IT va fi stocat si generat locul nasterii, potrivit antena3.ro. 

In schimb, adresa domiciliului se va afla pe verso, insa va fi stocata si pe cip-ul cartii electronice de identitate.

Inscrierea adresei de domiciliu doar in suportul electronic al cartii electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligatia preschimbarii CEI atunci cand vrei sa iti schimbi domiciliul, se arata in nota de fundamentare, potrivit stiripesurse.ro.

Procedura preschimbarii domiciliului va fi furnizata exclusiv in mediul digital, fara prezentare la ghiseu. 

Un alt beneficiu al cartilor de identitate electronice, il reprezinta faptul ca romanii nu vor mai fi nevoiti sa prezinte certificatele de stare civila la depunerea cererii pentru eliberarea CEI.

Cat costa eliberarea noilor carti de identitate

Cartile de identitate vor fi gratuite, costul eliberarii unei carti de identitate noi, de 67 de lei, fiind achitat de catre stat.  

Noile carti de identitate electronice vor ajunge la toti romanii pana in anul 2030. Incepand acest an, oricine va dori sa iasa din tara va acea nevoie de carte de identitate electronica sau pasaport, sau ambele, in functie de destinatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea