Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, medicii recomanda pe parcursul perioadei caniculare incetarea activitatii fizice, repaos in locuri racoroase si evitarea deplasarilor intre orele 11 si 18. Pentru a limita efectele canciulei in locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, iar jaluzelele sau draperiile trase. Ferestrele vor ramane inchise atata timp cat temperatura exterioara este mai mare decat cea din locuinta si vor fi deschise seara tarziu, noaptea si dimineata devreme. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casa este bine ca lumina artificiala sa fie mentinuta la intensitate scazuta si utilizata pentru perioade mai scurte.
In plus, orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie va fi inchis. Daca in locuinta sau la locul de munca nu exista instalatii de racire a aerului, atunci este obligatroriu ca cel mult 2-3 ore zilnic sa fie petrecute in spatii care beneficiaza de aceste conditii, precum cinematografe, spatii publice , magazine. Vestimentatia in zilele canciulare trebuie sa fie lejera, din fibre naturale, de culori deschise.
Pe cap vor fi purtate palarii sau sepci in culori deschise. In zilele caniculare, consumul de lichide trebuie sa depaseasca doi litri. Practic este recomandat consumul unui pahar de apa la fiecare 15 - 20 de minute. Consumul de alcool - inclusiv bere sau vin - nu este indicat intrucat acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
De asemenea, va fi evitat consumul bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar. In schimb, medicii recomanda ca in aceasta perioada sa fie consumate multe fructe si legume proaspete intrucat acestea contin o mare cantitate de apa. O mare deosebita trebuie acordata copiilor, varstnicilor si persoanelor cu dizabilitati . Acestia nu trebuie lasati niciodata singuri, in masini sau in incaperi prost ventilate, chiar daca este vorba despre perioade scurte de timp.