Social

#soba #temperatura #economii #gaz

Ce temperatura are focul in soba?

Flacarile albastre ale aragazului cu gaz sunt bune. Flacarile de gaz rosii/galbene... nu prea... In mod normal, flacarile de gaz sunt albastre, dar uneori ard in rosu sau galben.

 

De ce o flacara de gaz este albastra, la ce temperatura este?

O flacara albastra de gaz apare atunci cand exista suficient oxigen pentru o ardere completa. Atunci cand aveti suficient oxigen, flacara gazului apare albastra, deoarece combustia completa creeaza suficienta energie pentru a excita si ioniza moleculele de gaz din flacara. In cazul unei combustii complete, flacara GPL (propan) arde la o temperatura de aproximativ 1 980 °C. In cazul gazului natural (metan), temperatura este de aproximativ 1.960°C.

Flacara albastra vs. flacara galbena de gaz

Prin urmare, o flacara albastra la aragazul cu gaz indica o ardere completa, ceea ce inseamna ca nu risipiti gaz si bani. Flacarile rosii sau galbene ale gazului pot fi un semn de ardere incompleta, de risipa de gaz si un pericol grav pentru siguranta. In cazul flacarilor de hidrocarburi, cum ar fi gazul, cantitatea de oxigen furnizata impreuna cu gazul determina viteza de ardere, culoarea si temperatura flacarii. In toate cazurile, cu exceptia cazurilor exceptionale, cum ar fi flacarile decorative ale semineelor, se doreste intotdeauna o flacara albastra la un arzator cu gaz.

Flacari de gaz albastru si galben

O flacara albastra de GPL (propan) arde la o temperatura de aproximativ 1.980 °C.

O flacara albastra de gaz natural (metan) arde la o temperatura de aproximativ 1.960 ° C. O flacara galbena a gazului indica o ardere incompleta si emisii de monoxid de carbon. Flacarile galbene de gaz ard doar la aproximativ 1.000 °C.

Temperatura aragazului cu gaz

Temperatura aragazului cu gaz nu este aceeasi cu temperatura flacarii de gaz, care are un maxim de aproape 2.000 °C. Intervalul real de temperatura al aragazului cu gaz ne informeaza https://masinicasnice.ro este, de obicei, de la aproximativ 90°C la cel mult 300°C.

Si de ce este acest lucru important?

Aceasta face diferenta. Pentru a intelege toate acestea, trebuie sa ne uitam la contextul din spatele flacarilor si al combustiei. Cantitatea de oxigen furnizata cu gazul este cel mai important factor in determinarea culorii flacarii.

Flacara albastra = ardere completa

Daca ati urmat vreodata un curs de chimie la liceu si ati avut ocazia sa folositi un arzator Bunsen, stiti cum reglarea alimentarii cu aer (oxigen) afecteaza culoarea si temperatura flacarii. Atunci cand a reglat arzatorul Bunsen pentru a mari alimentarea cu aer, a obtinut o ardere mai completa, mai putina funingine, o temperatura mai ridicata si o flacara albastra. In cazul unei combustii complete, flacara GPL (propan) arde la o temperatura de aproximativ 1 980 °C. In cazul gazului natural (metan), temperatura este de aproximativ 1.960°C. Combustie completa: Gaz + oxigen = apa + dioxid de carbon + caldura

Flacara rosie/galbena = combustie incompleta

Din nou, amintindu-ne din nou de liceu, daca se pierdea aerul din arzatorul Bunsen, procesul de ardere era incomplet si flacara ardea cu funingine rosie sau galbena la o temperatura mai scazuta. Culoarea galbena se datoreaza incandescentei particulelor foarte fine de funingine produse in flacara. Acest tip de flacara arde doar la aproximativ 1.000 °C. In functie de tipul de iluminat, este posibil sa fi vazut cum se ridica funinginea din flacara. Ceea ce nu ati vazut a fost ca arderea incompleta producea si monoxid de carbon periculos. Atunci cand comparati diferite gaze, veti constata ca acestea necesita cantitati diferite de aer pentru o ardere completa. Pentru a arde in mod corespunzator, GPL (propan) necesita un raport volumic aer-gaz de aproximativ 24:1. Pentru butan, raportul este de 31:1. Gazul natural (metan) necesita un raport volumic aer-gaz de aproximativ 10:1. Arderea incompleta produce, de asemenea, monoxid de carbon periculos: Gaz + oxigen = apa + dioxid de carbon + monoxid de carbon + caldura.

De ce este mai sigura flacara albastra a gazului?

Un semn de avertizare cheie care indica faptul ca este nevoie de un serviciu de gaz este o flacara galbena sau rosie sau o flacara cu un varf de ardere galben. Alti indicatori includ acumularea de funingine galbena/maronie in jurul aparatului, lumini pilot care se sting frecvent sau un miros intepator si iritatii ale ochilor. Exceptie fac semineele pe gaz si semineele pe gaz care sunt proiectate pentru a avea flacari galbene. Cele de mai sus sunt toate indicii ale unei combustii incomplete. Rezultatul este ca s-ar putea sa irositi gaz si/sau sa generati monoxid de carbon periculos. Acesta din urma reprezinta o problema serioasa de siguranta daca se intampla cu un aparat de interior. Daca observati oricare dintre aceste semne de avertizare, ar trebui sa programati un service cat mai curand posibil. Arzatorul trebuie curatat si verificat pentru a se asigura o functionare corecta. Arzatoarele blocate cu murdarie pot cauza o ardere necorespunzatoare, ceea ce duce la acumularea de funingine in interiorul aparatului.

Cum economiseste bani o flacara albastra?

O flacara albastra indica o ardere completa. Acest lucru indica faptul ca gazul arde in mod eficient, fara gaz nears si fara gaz irosit. Cu o combustie completa, obtineti maximum de caldura de la gaz si folositi mai putin gaz pentru a genera caldura cu orice aparat pe care il utilizati. De asemenea, reduce la minimum sau elimina crearea de monoxid de carbon.

FOTO: masinicasnice.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea