Social

#patrat portocaliu triunghi albastru #marcaje adaposturi antiaeriene #adaposturi antiaeriene #semn blocuri #blocuri #semne

Ce semnifica patratul portocaliu cu un triunghi albastru de pe blocuri! Toti romanii trebuie sa stie asta

Probabil ai vazut deja pe mai multe cladiri un marcaj special. Este vorba despre un patrat portocaliu in mijlocul caruia se afla un triunghi albastru. Langa acesta poate exista si o sageata portocalie, in multe cazuri.

 

Desi multa lume a vazut acest semn, putini sunt cei care stiu ca acesta semnalizeaza ca in cladirea respectiva se afla un adapost antiaerian unde oamenii se pot refugia in cazul unui razboi.  

Semnul distinctiv a inceput sa apara pe cladiri inca din 2015. Cu toate acestea, nu toate cladirile care au adapost antiaerian sunt marcate corespunzator, desi legea prevede acest lucru.

In Romania, exista 4.538 de spatii unde populatia se poate adaposti in caz de bombardament, potrivit listei publicate pe site-ul IGSU, si a hartii interactive de adaposturi pe care o poti consulta aici: https://adapostulmeu.ro/.

Cele mai multe adaposturi antiaeriene se afla in Capitala. Mai exact 1.171. In schimb, cele mai putine adaposturi se regasesc in judetele Vrancea si Ialomita, unde exista cate 13 astfel de adaposturi.

Teoretic, acestea ar trebui sa fie dotate cu instalatii sanitare, de aerisire si electrice, functionale. In interior ar trebui sa existe rezerve de hrana, paturi si produse de baza care sa asigure traiul oamenilor pentru o perioada de cateva zile in cazul unei amenintari iminente.

Problema este ca multe dintre aceste adaposturi se afla in blocuri vechi si nu au mai fost intretinute. Sistemele de ventilatie nu functioneaza, iar in unele dintre acestea este o mizerie de nedescris, in timp ce altele functioneaza pe post de camara, locatarii folosindu-le pentru a-si depozita muraturile. 

Toate acestea ar trebui consolidate pentru a putea fi folosite in cazul unui pericol iminent.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea