Social

#apicultori #albine #mediu

Ce se intampla daca dispar albinele. Ipoteza alarmanta lansata de specialisti

 

Albinele sunt pentru multi inspaimantatoare, insa ele ne tin, de fapt, in viata. Ati citit bine! Daca dispar albinele, in 4 ani dispare viata de pe Pamant.

Poate ati observat ca anul acesta nu au existat atat de multe albine ca inainte. O spun taranii, agricultorii, horticultorii si, mai ales, apicultorii, care acuza un adevarat genocid.

Utilizarea in exces a pesticidelor de tip neonicotinoid in Romania a dus la moartea a milioane si milioane de albine. “Regulamentele europene interzic folosirea acestor substante pentru culturile in camp deschis, dar in Romania se acorda in continuare derogari. Sa folosesti pesticide care omoara albinele, sub pretextul ca te ajuta la productia de porumb, rapita sau alte culturi este ca si cum ti-ai taia mana dreapta ca sa-i dai de lucru mainii stangi”, spune Mircea Ciocan, presedintele Romapis.

Specialistii in apicultura atrag atentia ca daca nu vom avea grija de polenizatori, am putea afla pe propria piele daca proverbul ce spune ca dupa disparitia albinelor viata pe Pamant va disparea este sau nu adevarat.

“Stim cu totii faimosul proverb «Daca dispar albinele, in 4 ani dispare viața de pe Pământ». Ei bine, e timpul să acceptăm că dacă nu avem grijă de polenizatori, vom avea parte de reacții în lanț care pot distruge o mare parte din habitatul în care trăim. De fapt, discuția nu este doar despre albine și miere, ci despre viitorul nostru, despre cum facem hrana. Politicile în domeniu trebuie să fie mult mai mult în interesul producătorilor și al consumatorului, și mai puțin în interesul procesatorilor, cum din păcate este acum. Trebuie de fapt să ne hotărâm ce vrem: vrem hrană sănătoasă, produsă cu binele consumatorului în gând, sau vrem producție agricolă la volume foarte mari? Dacă vrem produse de calitate, politicile din domeniu trebuie să pună accent pe producători”, a spus Csibi Magor, in cadrul unui webinar organizat de Romapis si Good Food Project.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea