Social

#romanii din marea britanie #Brexit #romanii #marea britanie

Ce se intampla cu romanii din Marea Britanie dupa Brexit

Romanii, studenti sau muncitori in Marea Britanie, isi pun multe semne de intrebare odata cu iesirea regatului din UE. Cateva sute de romani se afla in prezent in Marea Britanie, pentru studii sau pentru a munci. Iata ce se va intampla cu acestia.

Sustinatorii Brexit afirma ca imigrantii cetateni UE care deja muncesc legal in Marea Britanie vor avea dreptul sa ramana in continuare, statutul lor legal urmand sa fie stabilit in perioada negocierilor de iesire din UE care nu se vor finaliza mai devreme de 2019-2020.

Romanii care nu au insa un loc de munca ar putea fi expulzati. O lege in acest sens exista inca din 2014 si le permite autoritatilor britanice sa-i expulzeze pe imigrantii (inclusiv romani) care nu si-au gasit un loc de munca dupa 6 luni de cautari active. Desi pana in prezent legea nu a fost strict implementata, iesirea Marii Britanii din UE ar putea duce la implementarea severa a acesteia, mai ales ca trei sferturi dintre cetatenii europeni care lucreaza in Marea Britanie nu indeplinesc conditiile actuale necesare pentru obtinerea unei vize.

In urma iesirii din UE a Marii Britanii, criteriile de acceptare pe piata fortei de munca se vor baza pe aptitudinile profesionale si pe capacitatea de a vorbi limba engleza.

Nu este clar inca daca taxele la facultatile din Anglia, o destinatie preferata a romanilor care vor sa studieze in afara, vor fi crescute. In prezent, cetatenii non-UE care studiaza in Anglia platesc aproape dublu fata de studentii UE. Este foarte posibil ca dupa un Brexit studentii romani sa nu mai poata accesa imprumuturi din partea statului britanic, potrivit hotnews.ro.

Nu este clar cum va fi afectat dreptul la libera circulatie in Marea Britanie.

Sursa foto: dcnews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea