Social

#Joia Mare

Traditii si obiceiuri in Joia Mare!

Mai sunt doar cateva zile pana la Sarbatoarea Invierii, iar pregatirile sunt in toi. Iar aceste zile, pe langa incarcatura spirituala puternica sunt pline de obiceiuri stravechi. Iata ce se face si ce nu se face in Joia Mare:

Potrivit traditiei, in aceasta zi se pomenesc mortii si se impart cani, colaci si apa, iar in unele zone se aprind focuri in curti sau in cimitire, intrucat exista credinta ca mortii vin sa se incalzeasca.

Tot azi, femeile aduc la biserica paine, pasca si lumanari pe care le lasa acolo pana in noaptea de Inviere. In Joia Mare, femeile vopsesc ouale pentru masa de Paste si se spune ca aceste oua nu se strica tot anul.

Multi credinciosi tin post in Joia Mare, intrucat exista credinta ca in acest fel familia va fi ferita de rau.

In seara acestei zile, credinciosii merg la biserica, la slujba Deniilor. Fetele tinere obisnuiesc ca dupa fiecare lectura a Evangheliei sa faca un nod la o panglica in timp ce isi pun o dorinta.

Traditia spune ca in aceasta zi nu trebuie sa dormi pentru ca vei fi lenes si nu vei avea spor tot anul. Si tot in Joia Mare nu se spala rufe si nici nu se coase.

Sursa foto: argumentpress.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea