Social

#Sfantul Stefan traditii # obiceiuri sfantul stefan #sfantul stefan

Ce sa faci in a treia zi de Craciun, de Sfantul Stefan, ca sa ai spor in casa

In fiecare an, in cea de-a treia zi de Craciun, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Stefan – unul dintre apostolii lui Iisus si primul martir crestin condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim si intaiul martir al Bisericii. El este considerat protectorul bolnavilor si al nedreptatitilor. 


Traditia spune ca, in aceasta zi, rugaciunile aduse in fata icoanei Sfantului fac minuni pentru suferinzi.

In aceasta zi se fac pomeniri pentru cei care au murit in imprejurari dramatice si sunt interzise deplasarile in zonele montane si in locuri izolate care ne pun viata in pericol.

In Muntenia, in unele sate se mai tine cont de obiceiurile strabunilor. In unele zone se prepara Painicile lui Stefan dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci. De asemenea, de Sfantul Stefan, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca, scrie realitatea.net.

Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor suferinde, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi.

"In semn de iubire, pretuire si respect pentru Sfantul Stefan, dar si ca dovada de bunatate si intelegere, este bine sa ne impacam cu persoanele cu care suntem certati", spun preotii.

Cu niciun chip nu se fac treburi treburi casnice.

In traditie se mai spune ca pentru sporul casei si sanatatea rudelor bolnave sau pagubite este bine ca in 27 decembrie sa daruim icoana Sfantului Stefan sau o candela noua, aprinsa.

Cu niciun chip nu se fac astazi treburi treburi casnice. 

Cei care nu vor respecta aceasta sarbatoare vor fi pedepsiti prin boli si saracie. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea