Social

#ministerul muncii #economie #pensie

Ce pensii vor fi reduse pentru economia de 1 miliard de euro pe an

Ministerul Muncii a publicat proiectul legii privind sistemul unitar de pensii. In trei luni de la intrarea in vigoare a legii, pensiile vor fi recalculate si unii pensionari vor pierde pana la 90% din pensia de acum.

Cele mai mari scaderi sunt preconizate in cazul deputatilor si senatorilor, judecatorilor si procurorilor, personalului auxiliar de specialitate al instantelor, personalului diplomatic si consular, functionarilor publici parlamentari, personalului navigant din aviatia civila si personalului Curtii de Conturi.

Recalcularea se va face pe baza unui punctaj mediu anual, prin raportarea salariului mediu brut obtinut in fiecare an din cariera, la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv, urmata de adunarea rezultatelor si impartirea lor la numarul de ani lucrat, informeaza Gandul. Punctajul mediu anual va fi inmultit cu valoarea punctului de pensie in plata si rezultatul va fi noua pensie.

"Prin aplicarea acestei masuri, in primul an se va realiza o economie la bugetul asigurarilor sociale de 0,5% din PIB. Aceasta masura este strict necesara ca sa evitam intrarea sistemului public de pensii in colaps si ca sa prezervam o rata de 40% de inlocuire a salariilor prin pensie", a explicat Mihai Seitan , Ministrul Muncii, pentru Gandul.

Pensiile militarilor (armata, servicii secrete ), politistilor si personalului din penitenciare, nu vor fi recalculate, insa ele vor fi transformate in puncte, prin raportarea pensiei la valoarea punctului de pensie din acel moment.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea