Social

#viitorul incepe azi #proiect de viata #generatia neet

Ce este generatia NEETs si ce isi propune Proiectul “Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi” pentru acesti tineri?

De cativa ani buni, termenul “NEETs” (in engleza: not in education, employment or training) este din ce in ce mai prezent in politicile educationale in multe tari din Europa, precum si la nivelul Uniunii Europene.

 

NEETs este o categorie de tineri care nu se afla in sistemul educational (au abandonat scoala sau nu au fost deloc la scoala), nu sunt angajati si nici nu urmeaza un program de formare. Inactivitatea lor este una economica, pozitia lor sociala este una slab constructiva si potential amenintatoare. Finalizarea studiilor obligatorii si obtinerea unei calificari reprezinta un punct critic pentru un individ. Tinerii cu varste intre 16 si 18 ani care se incadreaza in categoria NEETs vor ajunge, cel mai probabil, sa ingroase randurile somerilor, vor avea venituri mici, vor experimenta in adolescenta maternitatea, depresia si poate chiar o sanatate fizica precara.

Statisticile si realitatea demonstreaza ca tinerii NEETs au probleme serioase cu increderea in fortele proprii si cu stima de sine. Multi ajung sa nu-si gaseasca rostul in viata si sa creada ca nu pot fi fericiti. Se simt marginalizati, inferiori si nemotivati. Din pacate, unii tineri din categoria NEETs pot deveni un pericol pentru societate, sa comita infractiuni si chiar sa ajunga la inchisoare.

Acestea fiind spuse, exista o ingrijorare majora la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste tinerii care abandoneaza scoala, iar apoi nu reusesc sa patrunda pe piata muncii si sa-si gaseasca un job. De aceea, in ultimii ani, Uniunea Europeana a oferit sprijin pentru tinerii NEETs, prin mai multe proiecte si programe de tip a doua sansa.

O astfel de initiativa este “Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi”, un proiect cofinantat din Programul Operational Capital Uman/737/6/1/, privind cresterea numarului de tineri NEETs, cu varste intre 16 si 29 de ani, care ajung someri.

Despre “Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi”

Acest proiect, dezvoltat de Asociatia Institutul pentru Politici Sociale in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, isi propune sa sprijine tinerii NEETs din Bucuresti si Ilfov sa se angajeze mai usor, chiar daca nu au fost la scoala niciodata sau au abandonat scoala. Astfel, scopul proiectului este de a stimula integrarea acestor tineri pe piata muncii, ceea ce va determina si o rata mai mica de somaj in aceasta regiune vizata.

Mai exact, tinerii care locuiesc in capitala sau in localitatile din Ilfov si care nu au fost la scoala sau nu au terminat scoala, vor putea sa revina in sistemul de educatie, pentru a-si relua studiile si pentru a finaliza un ciclu de invatamant. In continuare, avand o diploma de absolvire sau o diploma de calificare profesionala, ei isi vor putea gasi mult mai usor un job si astfel sa fie integrati pe piata muncii.

Initiatorul proiectului, Asociatia Institutul pentru Politici Sociale, va ajuta tinerii NEETs din Bucuresti si Ilfov, cu varsta peste 16 ani, sa-si continue studiile, sa invete o meserie si chiar sa-si deschida o afacere, daca dovedesc calitati antreprenoriale sau au o idee de business.

Interesant este ca “Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi” a fost conceput intr-un mod extrem de flexibil, pentru a raspunde situatiei concrete in care se afla multi tineri NEETs din Bucuresti si Ilfov. Mai exact, participantii inscrisi vor putea:

  • sa mearga la cursuri seara sau in weekend
  • sa finalizeze studiile intr-un timp mai scurt
  • sa beneficieze de consultanta si orientare pentru a-si alege cu usurinta o meserie
  • sa se inscrie gratuit in programul “A doua sansa”, care este componenta a proiectului “Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi”
  • sa-si continue fara probleme activitatile profesionale sau de familie.
  • Cine poate beneficia de avantajele Proiectului “Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi”?

Persoanele vizate sunt tinerii care fac parte din categoria NEETs, care au intre 16 si 29 de ani, care au domiciliul in Bucuresti sau Ilfov, care nu sunt angajati in prezent, care nu au fost vreodata la scoala sau au parasit timpuriu studiile. Conform documentatiei care sta la baza proiectului “Proiect de Viata: Viitorul Incepe Azi”, numarul tinerilor care urmeaza sa fie inscrisi pentru actiunile care se vor derula va fi de 410.

Cele 410 locuri nu au fost inca ocupate, iar IPS (Asociatia Institutul pentru Politici Sociale) si ISMB (Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti) sunt inca in cautarea si identificarea tinerilor care se pot inscrie in proiect. Pentru inscriere si mai multe detalii, puteti accesa pagina https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi//

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman.

FOTO: elements.envato.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea