Social

#Vinerea Mare #iisus hristos #vinerea patimilor

Ce este bine sa faci in Vinerea Mare ca sa-ti mearga bine de Paste, dar si in restul anului

Sfanta si Marea Vineri sau Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor este ziua cand a fost rastignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu si a fost pus in mormant, fiind, potrivit traditiei, zi de post negru, in care nu se mananca si nu se bea decat apa.

In Vinerea Mare se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf (numit si Sfantul Aer), un obiect bisericesc de cult de forma dreptunghiulara, confectionat din panza de in, matase sau catifea, pe care se afla imprimata sau pictata icoana inmormantarii Mantuitorului si care va fi asezat pe o masa mai inalta.

In seara acestei zile, se savarseste Denia Prohodului Domnului, slujba de inmormantare a Mantuitorului Iisus Hristos. Dupa aceasta cantare, se inconjoara biserica, cu Sfantul Epitaf, iar la final, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din Sfantul Altar, unde va ramane pana la Vecernia sarbatorii inaltarii Domnului.

Ce este bine sa faci in Vinerea Mare ca sa-ti mearga bine de Paste si in tot restul anului

Pe vremuri, in Vinerea Mare, dimineata, inainte de rasaritul soarelui, oamenii alergau desculti prin roua sau se scaldau tainic in ape curgatoare.

Se crede ca cel care se cufunda de trei ori in apa rece in Vinerea Mare va fi sanatos si va avea noroc tot anul. Sunt bai purificatoare in vederea intampinarii Sambetei Invierii. Traditia este pastrata si acum in unele zone din tara.

In unele zone, in zorii zilei, casa se afuma cu tamaie, inconjurand-o de trei ori, pentru ca ganganiile si lighioanele sa nu se apropie de ea.

Traditia mai spune ca in Vinerea Mare este bine sa tinem post negru. Se spune ca cei care tin post negru sunt feriti de toate bolile si vor fi sanatosi tot anul.

Ce NU este bine sa faci in Vinerea Mare

In Vinerea Mare, gospodinele nu mai au voie sa coaca. Se zice ca cine nu respecta aceasta traditie arde mainile Maicii Domnului.

De asemenea, in aceasta zi nu este bine sa se sacrifice pasari sau animale.

In Vinerea Patimilor nu e bine sa se coasa caci exista riscul de orbire. Torsul, tesutul si spalatul sunt si ele interzise in Vinerea Mare pentru a nu o supara pe Maica Domnului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea