Social

#organism #efecte #cafea

Ce efecte stiute si mai putin cunoscute are cafeaua asupra organismului

Cafeaua este, in prezent, alaturi de apa si ceai negru, una dintre cele mai consumate bauturi din lume. Delicioasa si revigoranta, aceasta este obtinuta din fructele arborelui de cafea (coffea arabica), un copac care poate fi gasit in Brazilia, zona tarilor arabe, dar si in state din Africa, Asia si America.

Cafeaua este un produs alimentar care a facut subiectul a numeroase studii, cu rezultate amestecate. Este laudata pentru anumite beneficii pentru sanatate, dar are si efecte nefaste, mai ales daca este consumata in exces. Iata mai jos ce efecte stiute si mai putin cunoscute are cafeaua asupra organismului. 

Cafeaua combate oboseala si influenteaza pozitiv starea de spirit

Din punct de vedere al compozitiei sale, cafeaua contine cofeina, steroli, esteri, polizaharide si acizi clorogenici. Cofeina ii confera cafelei proprietati stimulatoare si energizante, aceasta fiind utila in combaterea starilor de oboseala. Cafeaua poate creste nivelul de energie si rezistenta organismului si ajuta la instalarea starii de bine. 

Cafeaua pateaza dintii

Cafeaua, alaturi de ceai si vin, pateaza dintii, dandu-le o culoare galbuie. Motivul este acela ca aceste bauturi contin taninuri care penetreaza smaltul dintilor. Pentru a evita colorarea inestetica pe termen lung, este recomandata limitarea consumului, o igiena orala impecabila, cu periaj dentar dupa fiecare masa, precum si un control regulat la medicul dentist, atat pentru un  eventual tratament endodontic, cat si in scop profilactic. Tratamentele de albirea dintilor pot, de asemenea, sa te ajute sa-ti pastrezi zambetul stralucitor. 

Cafeaua imbunatateste memoria

Memoria poate sa fie afectata de stres, oboseala, dar si de inaintarea in varsta. O resursa indispensabila pentru mentinerea unei bune calitati a vietii, memoria poate fi intretinuta si consumand regulat cafea. Cofeina are efectul de a reduce pierderile de memorie, dar si de a intarzia declinul cognitiv asociat imbatranirii. De asemenea, aceasta sustine capacitatea de concentrare, dar si creativitatea. 

Cafeaua este utila pentru controlarea migrenelor, dar poate provoca si dureri de cap

Persoanele care sufera regulat de migrene pot beneficia de pe urma consumului de cafea. Explicatia este aceea ca bautura are efect vasoconstrictor (la fel ca paracetamolul). Contractarea fibrelor musculare, implicit a vaselor de sange, poate stopa sau limita durerea. Unele studii au demonstrat ca administrarea de cofeina oral sau intravenos poate asigura o ameliorare rapida a durerilor in cefaleea acuta. Cafeaua creste efectul analgezicelor si rata de raspuns a bolnavilor la acestea. 

Pe de alta parte, cei care consuma zilnic cafea, chiar si in doze moderate, se pot confrunta cu dureri de cap atunci cand renunta la aceasta bautura. 

Cafeaua amelioreaza tranzitul intestinal

Persoanele care sufera de constipatie pot sa-si stimuleze tranzitul intestinal consumand mai multe alimente cu fibre, dar si cafea. O cana de cafea consumata dupa masa poate sa stimuleze secretia de enzime digestive si sa ajute organismul sa asimileze alimentele mai repede.

In schimb, cafeaua poate sa aiba efect laxativ, mai ales in cazul persoanelor care sunt predispuse la diaree. 

Cafeaua creste fertilitatea masculina, dar o scade pe cea feminina

Unele studii au aratat ca barbatii care consuma regulat moderat cafea sunt mai fertili. Mai precis, spermatozoizii au o motilitate mai buna, iar nivelul general al fertilitatii este mai crescut comparativ cu cel al barbatilor care nu consuma cafea. 

Pe de alta parte, se recomanda femeilor care incearca sa ramana insarcinate sa consume moderat cafea. Unele studii arata ca o singura cana de cafea consumata zilnic poate reduce la jumatate sansele de concepere la fiecare ciclu.

In general, consumul zilnic de cafea ar trebui sa fie limitat la patru cesti (400 ml). Pentru a profita de toate proprietatile sale, este recomandat sa nu depasesti aceasta cantitate. 

FOTO: Freepik

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea