Social

#ccr #parlament #pensii #salarii

CCR: Reducerea salariilor bugetarilor e constitutionala. Reducerea pensiilor, nu.

Judecatorii Curtii Constitutionale s-au pronuntat, vineri, asupra celor doua legi de austeritate pentru care Guvernul Boc si-a angajat raspunderea.

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% a fost declarat constitutionala, in timp ce magistratii au declarat neconstitutionale doua articole referitoare la pensii, potrivit Ziare.com.

Din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, a fost declarat neconstitutional articolul 9:

Art. 9 -(1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%.

(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei.

Din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, a fost declarat neconstitutional punctul c de la Articolul 1:

Art. 1 - La data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale;
d) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
e) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
f) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
g) pensiile deputatilor si senatorilor;
h) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
i) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi;

Legile se vor intoarce in Parlament saptamana viitoare si parlamentarii reuniti in plen vor modifica legile pentru a se conforma prevederilor CCR.

In total au fost depuse cinci contestatii la Curtea Constitutionala. Doua dintre ele au fost depuse de PSD, doua de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si o sesizare a fost depusa de PNL.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea