Social

#concediu fortat #legea salarizarii #ccr

CCR a aprobat legea salarizarii si a concediului fortat

Bugetarii vor putea fi trimisi in concediu fara plata pentru zece zile iar Romania are din nou sanse sa primeasca a treia transa de bani din imprumutul de la FMI, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat drept constitutionale doua legi din pachetul pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea. si Legea privind reorganizarea unor autoritati si vor putea intra astfel in vigoare pana la sfarsitul anului.

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ieri o premiera in Romania, dupa ce au judecat un dosar care avea termen pe data de 9 decembrie, fara a anunta public aceasta preschimbare de termen. Insa legile intrate in discutie erau printre cele mai importante pentru evolutia financiara ulterioara a Romaniei iar dezbaterea privind constitutionalitatea lor putea fi ceruta de mai multe institutii, printre care si Guvernul.

Legea salarizarii unice si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice au trecut testul de , prima dintre ele fiind de o importanta vitala pentru bugetari pentru ca traseaza grila de salarizare pentru circa 1,4 milioane de persoane angajate la stat, dupa cum noteaza Gandul.

Si a doua lege este importanta in economia negocierilor cu Fondul Monetar International pentru acordarea celei de-a treia transe a imprumutului pentru ca prevede posibilitatea ordonatorilor de credite din institutiile din intreg sistemul bugetar de a opera reduceri cu cheltuielile salariale constand in echivalentul a 10 zile de concediu fara plata, aspect cerut de FMI.

Institutia internationala a cerut Guvernului de la Bucuresti sa reduca bugetul de cheltuieli, iar aceasta legea aduce economii bugetare de aproape 400 milioane de euro, adica 0,3% din PIB.

Legea salarizarii unice si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice fac parte din pachetul de legi pentru care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea inainte sa fie demis, insa au fost blocate de catre PNL. Potrivit Gandul, liberalii au oprit aceste legi printr-o sesizare facuta la Curtea Constitutionala, in care au invocat o serie de aspecte ce tin de tehnica elaborarii actelor normative.

UPDATE: Presedintele Traian Basescu a promulgat Legea salarizarii unitare si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea