Social

#ramona caciu #epuizare #deces

Cazul tinerei moarte de prea multa munca, cercetat prin trei anchete

Moartea din cauza muncii pana la epuizare a tinerei de 34 de ani Ramona Caciu ( Foto - Sursa: Gandul) a facut ca atat Inspectoratul Teritorial de Munca, cat si procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 6 si compania la ea lucra sa demareze cate o ancheta.

Ramona Caciu a murit sambata seara la Spitalul Universitar din Bucuresti, dupa ce timp de patru zile a fost mentinuta in viata cu ajutorul aparatelor.

Inspectoratul Teritorial de Munca a inceput sa faca cercetari in acest caz si va verifica modul de lucru al angajatilor din compania in care lucra tanara, dar si daca erau respectate conditiile de munca. 

O a doua ancheta este desfasurata de procurorii de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 6, care cerceteaza respectarea securitatii si sanatatii in munca in cazul Ramonei Caciu. 

Totodata, firma la care a lucrat victima. Ipsos Romania, a declansat o ancheta interna. 

Munca in exces, un fenomen global

Moartea de prea multa munca este un fenomen care a aparut prima oara in Japonia. Tara asiatica a inceput chiar sa publice statistici in aceasta privinta in 1987. Fenomenul nu se limiteaza insa la Japonia. Uniunea Europeana incearca sa limiteze strict programul de lucru, dupa ce studii relizate in anii anteriori au aratat ca angajatii europeni muncesc tot mai mutl si sunt din ce in ce mai stresati. 

In 2003 a fost data Directiva 2003/88EC, care limita durata medie de lucru saptamanala la 48 de ore in cadrul UE. Faceau exceptie doar anumite categorii de angajati, care insa ar fi urmat sa primeasca perioade de odihna compensatorii.

Totusi, daca isi dau acordul scris, angajatii pot lucra si pana la 65 de ore , insa doar in anumite conditii.

Totodata directiva europeana mai precizeaza ca perioada minima de relaxare trebuie sa fie de 11 ore la fiecare 24 de ore, angajatii trebuie sa ia pauze la fiecare 6 ore de lucru si sa primeasca un concediu anual platit de minimum patru saptamani, iar munca de noapte trebuie limitata la o medie de opt ore din 24.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea