Social

Cazul "Scoala Centrala", mostra de incompetenta generalizata

Accentuarea violentei in spatiile educationale isi are originile mult mai departe de poarta scolii, dar institutiile care ar trebui sa asigure buna desfasurare a procesului educational prefera sa combata efectele, si nu cauzele.






Incidentul care s-a petrecut la Scoala Centrala , cat si masurile luate de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti sunt dovezi "de varf" in ce priveste lantul incompetentei.

Mediatizarea cazului cu injunghierea elevei din clasa a XI-a i-a facut pe noii oficiali ai ISMB sa intre in panica, si - sub presiunea Ministerului Educatiei si Cercetarii - au gasit foarte repede "vinovatul": directorul unitatii de invatamant, Svetlana Bodnaras, cadru didactic cu experienta, care in cei aproape 17 ani de conducere a Scolii Centrale nu a creat niciodata vreo ocazie de reprosuri.

Nimeni dintre cei care au anchetat situatia nu a dorit sa tina cont de particularitatile cazului, cu atat mai putin sa-i acorde o sansa de minima aparare directorului "destituit". Ghilimele se datoreaza faptului ca, desi seful ISMB, Gheorghe Alexe, anunta vineri, intr -o conferinta de presa, destituirea Svetlanei Bodnaras, ea nici pana acum nu a primit aceasta decizie. In plus, dupa discutiile avute de ministrul educatiei, Mihail Hardau, cu cadrele didactice si parintii elevilor de la Scoala Centrala, ceea ce decidea ISMB joi, 8 decembrie, s-a transformat sambata, 10 decembrie, doar intr-o "recomandare" adresata MEdC. Decizia ministerului ar urma sa fie facuta publica astazi, dupa cum a promis Mihail Hardau.


"Necunoscutele" cazului


Scoala Centrala din Bucuresti se intinde pe o suprafata mare, avand si patru corpuri de cladire distincte. Accesul elevilor se face printr-o singura intrare, astfel ca in fiecare dimineata, intre 7.30 si 8.00, peste 800 de elevi - cei mici fiind condusi de parinti - intra la ore. "In asemenea conditii, este foarte greu ca absolut toti elevii sa poata fi verificati de un singur paznic. In plus, in ziua respectiva se mai desfasura si un turneu de fotbal, si nici copiii veniti de la scolile celelalte nu puteau fi verificati", explica prof. Gabriela Rotarus, liderul de sindicat pe sectorul 2 din partea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, care a participat - in calitate de observator - la ancheta ISMB. Gabriela Rotarus a subliniat si ca, in urma cu cativa ani, accesul elevilor in Scoala Centrala se putea face prin mai multe locuri, gratie faptului ca existau mai multi portari.

Reprosurile oficialilor ISMB s-au referit la lipsa listelor de evidenta a celor care au intrat in acea dimineata in unitatea de invatamant. "Daca asta ar fi fost principala problema, inseamna ca la ISMB este un mare pericol, pentru ca nici la intrarea in inspectorat nu exista asemenea lista, oricine putand chiar sa amplaseze o bomba, si sa plece nestingherit", ne-a precizat liderul Federatiei "Spiru Haret" pe Capitala, Marius Nistor . "Ministrul educatiei a dat un ordin catre inspectorii judeteni, de a-i informa pe directorii unitatilor de invatamant ca ei vor fi considerati singurii vinovati de absolut toate incidentele care se vor petrece in incinta scolilor. Este ceva de-a dreptul aberant!", a adaugat Marius Nistor.

Revenind la accesul in Scoala Centrala, inspectorii participanti la sedinta de lucru in timpul careia s-a petrecut incidentul nu si-au pus niciodata intrebarea de ce nimeni nu i-a trecut pe vreo lista la intrare, cu atat mai putin sa-i legitimeze... Or, nu ei ar fi trebuit sa dea primii acest exemplu?


Victima incidentului, o eleva mai... "particulara"


Pe toata durata anchetei, reprezentantii ISMB nu au dorit sa tina cont de conditia victimei. Departe de noi de a minimaliza accidentul din aceste cauze, trebuie totusi subliniat ca eleva cunostea bine atat agresorul, cat si de ce ar fi fost el in stare.

Cu toate acestea, ea a acceptat sa poarte o ultima discutie cu el, tete-a-tete, in biroul directorului adjunct. In plus, in declaratiile date anterior la politie, cu privire la fotografiile pentru adulti in care era protagonista, ea a declarat ca a fost sechestrata mai multe zile de catre agresor, timp in care acesta ar fi plimbat-o prin tara, cu autostopul, in cautarea unui loc de munca.

Nici politia nu s-a grabit sa intervina, la solicitarea directorului Scolii Centrale. Nimeni nu poate sa spuna ca directorul Svetlana Bodnaras este complet nevinovata. Dar, pana la a fi ea destituita, ar mai trebui sa cada si alte capete.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea