Social

Cazul Mutu la Consiliul Europei

Presedintele Agentiei Nationale Antidoping, Gratiela Vijiiala, a dezvaluit ieri ca situatia fotbalistului roman depistat pozitiv cu cocaina in 2004 a fost adusa in discutie de reprezentantul Austriei la grupul de monitorizare al CE.

Agentia Nationala Antidoping (ANAD) a tinut ieri prima conferinta anuala de la infiintare. Cu acest prilej, presedintele Gratiela Vijiiala a dezvaluit motivul pentru care Federatia Engleza de Fotbal a dictat o sanctiune blinda, de numai 7 luni, in cazul fotbalistului roman depistat pozitiv cu cocaina pe cind evolua la Chelsea. Cazul Mutu a fost adus in discutie de reprezentantul Austriei in cadrul grupului de monitorizare al Consiliului Europei. M-a durut faptul ca eu, din Romania, nu cunosteam date despre aceasta poveste. Raspunsul a fost dat insa de reprezentantul Canadei, care stia foarte bine despre ce este vorba. Sportivul Mutu nu a fost supus unui control doping conform Codului Mondial. Proba a fost luata de antrenor, care stia ca jucatorul foloseste droguri sociale. Totodata, testul a fost dus la un laborator de toxicologie care nu era acreditat de WADA. Astfel, Mutu a primit pedeapsa pe legislatia engleza pentru drog social, si nu pe Codul Mondial Antidoping, a afirmat Vijiiala.

Testele private sint sanctionate

Declaratia presedintelui ANAD este intrucitva sustinuta de decizia forului englez de fotbal, care anuntase ca va deschide o procedura disciplinara impotriva clubului Chelsea pentru faptul ca a efectuat, din proprie initiativa, teste antidoping, lucru interzis de regulament: Testele/depistarile private ale jucatorilor efectuate de catre cluburi, sint interzise si, in consecinta, vor putea fi impuse sanctiuni. In replica insa, gruparea de pe Stamford Bridge a acuzat comportamentul romanului, recunoscind ca el a fost vizat de acele teste: Jucatorul a fost depistat pozitiv cu cocaina la un test aprobat de federatie. Chelsea a reziliat ulterior contractul cu Mutu, solicitind daune de 13 milioane de euro.

Aparatura noua

,,In doi-trei ani, laboratorul antidoping de la Bucuresti va fi recunoscut de Agentia Mondiala Antidoping (WADA), a declarat Vijiiala, precizind ca, in prezent, acesta se afla in faza de preacreditare. Pentru ca laboratorul sa poata fi acreditat, ANAD va trebui sa plateasca o taxa de 45.000 de euro. Nimic nu e gratis. Dar noi ne-am prevazut fonduri pentru asta, deci banii nu vor fi o problema. De asemenea, din punct de vedere al echipamentului, stam foarte bine. Anul trecut, am procurat un aparat de determinare a hormonilor peptidici si am licitat pentru procurarea echipamentului necesar identificarii eritropoietinei, a mai spus Vijiiala.

Exceptia fotbal

Daca anul trecut, ANAD a efectuat in jur de 1.500 de teste doping, limita minima ceruta de WADA pentru acreditarea laboratorului, pentru anul acesta, institutia condusa de Gratiela Vijiiala vrea sa creasca numarul la 2.000. ,,Deocamdata, am trimis solicitari federatiilor sportive, cluburilor, ligilor. Delegatul Consiliului Europei, in raportul de tara, a solicitat sa facem cel putin 2.000 de teste. In curind, am inteles ca si WADA va creste numarul acestor controale cerute pentru acreditare, a spus Gratiela Vijiiala. La capitolul teste doping solicitate, fotbalul ocupa ultimul loc. ,,Anul trecut, doar Liga Profesionista a solicitat citeva controale. Eu, personal, voi lua legatura cu cei de la cluburile de fotbal pentru a-i face sa inteleaga necesitatea acestor teste, a mai spus presedintele ANAD. Rudel Obreja a readus in discutie decizia impusa de Tiriac, referitoare la excluderea pe viata a sportivilor depistati pozitiv, dupa ce doi juniori risca sa nu participe la JO din cauza unor pastile diuretice. ,,De ce sintem noi mai catolici decit Papa? In conditiile in care reglementarile internationale prevad o suspendare de doi ani pentru prima abatere, COSR se incapatineaza sa mentina in vigoare acea masura a lui Ion Tiriac, a spus presedintele Federatiei de Box.

Mutu promite rasplata

Intr-un interviu acordat lui ,,Sky Sports News, Adrian Mutu a facut o comparatie intre perioada de la Chelsea si sezonul bun de la Juventus. Sint foarte fericit. Am trecut prin multe, dar am reusit sa revin. La Chelsea, ca jucator, m-am comportat ca un copil. Dar sint un alt om acum, am facut schimbari in viata mea.
In ciuda faptului ca se afla in plina disputa cu gruparea de pe Stamford Bridge, care ii solicita daune financiare de opt milioane de lire sterline pentru ca si-a incalcat contractul, Adrian Mutu mai declara: Nu am nimic cu Chelsea. Sper si le doresc sa faca numai lucruri bune.
La Juventus, toata lumea a avut incredere in mine si cred ca i-am rasplatit, a mai afirmat internationalul roman. Pe de alta parte, Luciano Moggi , directorul sportiv al lui Juventus, a tinut sa precizeze: Va spun sa nu credeti toate zvonurile. Nu il vindem pe Mutu la nici o alta echipa. Agentia Calciomercato sustine ca torinezii vor sa incheie conflictul cu Chelsea, cumparindu-l pe fundasul Galas. (C. Pislaru)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea