Social

Dupa o ancheta de patru luni, Inspectia Muncii a decis: in accidentul de la Anina, minerii sunt singurii vinovati. Am descoperit un sir intreg de abateri de la legi si norme, un sir de indisciplina si de ignorare a tuturor regulilor, un grad de indisciplina fara precedent. Acest accident nu a semanat cu nimic din istoria accidentelor de mina, a declarat ieri Mariana Basuc, inspector general de stat.

Conform anchetei, accidentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit al cablului, cand minerii au impuscat frontul. Scurtcircuitul a aprins acumularea de metan si a provocat explozia soldata cu sapte morti si alti sapte au fost raniti.

Concluziile anchetei se refera la un lant intreg de greseli de-ale minerilor: ei ar fi oprit instalatia de aeraj, ar fi uitat sa verifice gaurile de proba si sa masoare concentratiile de metan si n-ar fi verificat rezistenta circuitelor electrice. Chiar daca muncitorii ar fi respectat normele, probabil ca tot s-ar fi ajuns la un accident, din cauza instalatiei de aeraj. Instalatia nu functiona dupa cum scria in proiect - in fapt, a fost numai o idee de instalatie.

Aerisea o singura aripa, desi in abataj au existat doua aripi, a mai spus Mariana Basuc. O alta vina a minerilor ar fi aceea ca nu ar fi masurat metanul si nu ar fi intensificat aerajul atunci cand metanul ar fi depasit limitele admise. Inspectorii de munca spun ca, la montarea incarcaturii pentru impuscare, artificierii si ceilalti ar fi trebuit sa se departeze.

Or, nici acest lucru nu s-ar fi intamplat, minerii ramanand mult prea aproape de incarcatura. Si lista abaterilor continua: Conducerea SC Miniera Banat Anina SA nu a numit o persoana pentru a coordona impuscarile, seful de depozit nu a verificat periodic cablurile de impuscare, electromecanicii nu s-au informat, din doua in doua ore, in privinta depasirilor de metan. Masuratorul de gaze nu a facut nimic atunci cand a aflat evolutia concentratiei de metan.

Concluzia finala a inspectorului general: nici un miner din lantul tehnologic nu si-a respectat fisa postului. Ancheta s-a lasat cu propuneri de dosare penale pentru 23 de persoane si cu amenzi in valoare de 2.540 miliarde de lei vechi, pentru 25 de persoane. Au fost propusi pentru cercetari penale si sanctionati directorul general al societatii miniere Banat, impreuna cu ingineri, sefi de serviciu, artificieri si alti muncitori..

Intrebata daca inspectorii de munca au verificat periodic abatajul, inspectoarea Basuc a dat din umeri. Ea a explicat ca exista un singur inspector de munca pe judet, responsabil pentru exploatari miniere . Cum acesta are de controlat foarte multe abataje, la locul cu explozia n-a reusit sa ajunga niciodata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea