Social

Catolicii din Romania cer sprijinul Vaticanului

Scandalul dintre Arhiepiscopia Romano-Catolica si administratia publica a Bucurestiului a ajuns pana la Vatican. Secretarul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Francisc Dobos, ne-a declarat:

S-a cerut sprijinul Vaticanului inca de saptamana trecuta, iar apelul nostru nu va ramane fara ecou. In paralel cu plangerea facuta la Vatican, Arhiepiscopia Romano-Catolica a chemat in instanta Primaria Capitalei, Primaria sectorului1, Inspectoratul de Stat in Constructii si Ministerul Culturii si Cultelor, cerand judecatorilor atat sistarea lucrarilor la Cathedral Plaza, cat si anularea autorizatiei de constructie.

Clericii catolici sustin ca nu au fost niciodata de acord cu ridicarea acestei constructii, cu patru subsoluri, parter si 18 etaje, care practic striveste Catedrala Sfantul Iosif. Primarul sectorului1 nu avea voie sa semneze acea autorizatie de construire . Primarul Chiliman si-a depasit competentele fiind vorba despre o constructie langa un monument istoric. Eliberarea autorizatiei de constructie trebuia semnata de primarul general Adriean Videanu. Legea e clara in acest sens a precizat Francisc Dobos. Primarul sectorului1, Andrei Chiliman, sustine la randul sau:

Am semnat corect, iar demersul Arhiepiscopiei Romano-Catolice este unul tardiv. Ei trebuiau sa atace avizele emise de Ministerul Culturii, planurile urbanistice zonale si celelalte documente imediat ce acestea au fost emise. Pe de alta parte, faptul ca dansii sunt Arhiepiscopie nu le creeaza un statut diferit in fata legii. Ei tot vecini sunt.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, crede ca demersurile intreprinse de Arhiepiscopia Romano-Catolica sunt indreptatite. In sfarsit, este un demers corect pe care eu, personal, il salut. Este un demers absolut justificat, atata timp cat pe cale administrativa nu era nici o sansa de interventie, nici din partea municipalitatii, nici din partea primariei de sector, nici din partea Inspectoratului de Stat in Constructii pentru stoparea lucrarilor. Si eu as fi facut acelasi lucru, daca as fi fost in situatia lor, as fi solicitat interventia Vaticanului in incercarea de a gasi o solutie. Si eu vreau sa aflu exact tot ce s-a intamplat, cum de s-a ajuns la o asemenea controversa a declarat Adriean Videanu.

In realitate, la scandalul dintre autoritati si biserica Romano-Catolica a pus umarul chiar primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. Fara semnatura acestuia consilierii municipali nu ar fi putut aproba concesionarea fara licitatie a unui teren de 116 metri patrati din domeniul public, in beneficiul firmei care construieste cladirea de birouri. Mai mult, in aceeasi zi in care s-a aprobat concesionarea terenului, consilierii municipali au aprobat si modificarea Planului de Urbanism Zonal ( PUZ) in care constructia Cathedral Plaza se intindea si pe pamantul concesionat.

In actiunea catre instantele judecatoresti, clericii catolici sustin ca suprafata aprobata de municipalitate pentru constructia blocului de birouri este 2.000 de metri patrati, ceea ce inseamna construirea pe mai mult din 100 la suta din suprafata detinuta de firma si de peste 95 la suta din suprafata totala cu terenul concesionat.

In plus, firma care construieste langa catedrala sfantul iosif are ca patron chiar pe unul dintre asociatii primarului Adriean Videanu intr-o firma de brokeraj . Primarul Videanu crede ca Monseniorul Robu, capul bisericii Romano-Catolice din Romania ar putea fi pasibil de puscarie daca se dovedeste ca i-a santajat pe patronii companiei care construieste Cathedral Plaza cerand parterul, un etaj si 10 locuri de parcare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea