Social

Cate un Oscar pentru monstrii sacri!

Covorul rosu este intins nu numai inaintea marilor vedete ale ecranului ci aproape cu acelasi fast si pentru asii sportului alb, monstrii sacri ai tenisului. De buna seama la fel de indragiti ca si actorii de cinema. In fond si ei, jucatorii de tenis sunt tot un fel de actori, urmariti la cele mai importante turnee, traditionale de acum Grand Slam-uri, de zeci de mii de spectatori, dar si de alte milioane de pasionati ai acestui sport fascinant, care se aduna in jurul micului ecran.

Fara contracandidat...

N-a existat absolut nici un dubiu in privinta Oscarului care urma sa fie acordat celui mai valoros jucator de tenis al anului precedent, favoritul fanilor care si-au exprimat voturile prin intermediul internetului pledand in corpore pentru jucatorul din Tara Cantoanelor, Roger Federer. Liderul mondial a fost desemnat pentru a doua oara consecutiv jucatorul numarul 1 al anului 2005. Mister Perfekt, cum i se spune lui Roger, in cercurile tenisistice. Asadar un al doilea trofeu. A primit insa inca unul - trofeul Stefan Edberg pentru fair-play. Evident, meritat, Roger fiind si la acest capitol, jucatorul fara egal in circuit. Era firesc ca sportivul elvetian, nascut la Basel la 8 august 1981 sa se afle in culmea fericirii, cum de altfel a si tinut sa se exprime: Este realmente extraordinar ca am reusit sa cuceresc aceleasi trofee pe care le-a obtinut si la festivitatea din anul precedent! Si satisfactia mea este cu atat mai mare cu cat n-a fost vorba de unul si acelasi juriu, ci de trei jurii diferite....

Roger Federer nu a gustat singur bucuria celor trei trofee, ci impreuna cu viitoarea sa sotie, Miroslava Vavrinec, o prietena de mai multi ani, acum logodnica si dupa cum se aude prin culisele tenisului, inca in acest an Miroslava pe care Roger o alinta Mirka isi va schimba si numele. Viitoarea doamna Federer are, intr-un fel, meritul de a-l fi insotit pe Roger in majoritatea turneelor sale - oricum in cele mai importante. Un Roger care a avut in 2005 un sezon realmente fantastic fiind al cincilea jucator profesionist din istoria tenisului care s-a situat pe prima pozitie a clasamentului ATP in toate saptamanile calendarului competitional. Elvetianul a castigat nu mai putin de 11 turnee de simplu (cele mai spectaculoase fiind cele de la Wimbledon si US Open), cu un bilant realmente senzational: 81 de victorii si numai 4 infrangeri. Profesionist in tenis din anul 1998, Roger Federer a reusit in anul precedent sa realizeze un venit de 6.110.468 de dolari. Oricum, de cand se confrunta cu elita tenisului mondial, Roger Federer a adunat, an de an, in contul sau numai sume de ordinul milioanelor de verzisori.

Sa mai retinem si alte nume ale premiatilor de la Miami: la perechi, iarasi fara contracandidati , fratii Bob si Mike Breyan, cei doi jucatori din SUA, care au facut ravagii peste tot pe unde au concurat, inclusiv la meciul de Cupa Davis cu Romania. Si tot un jucator din SUA, James Blake , a fost premiat pentru revenirea sa spectaculoasa intre asii tenisului. Dar, revelatia anului precedent a fost considerat spaniolul Rafael Nadal . Este jucatorul pe care a fost multi specialisti il considera un posibil succesor al lui Roger Federer la sefia clasamentului mondial. Cand? Cel mult in urmatorii 2, 3 ani. Doar atatia i se mai dau elvetianului, in fruntea ierarhiei tenisistice. Un trofeu si pentru un alt sportiv spaniol, Carlos Moya, apreciat pentru actiunile umanitare pe care le-a initiat si organizat.

Trofeul poarta numele unui celebru jucator, trecut in nefiinta mult prea devreme, prada unei maladii necrutatoare, Arthur Ashe. Un fost rival al lui Ilie Nastase si Ion Tiriac in Cupa Davis, chiar in finala. Si nu o singura data. Dintre turnee cele mai reusite, prin valoarea competitorilor au fost considerate cele de la Key Biscane (Master Series), Dubai (International Series) si Bastaad (de asemenea, International Seris).

O prezenta stralucitoare...

Oscarul feminin a revenit sportivei din Belgia, Kim Clijsters. O prezenta stralucitoare in gala de la Miami, de vreme ce Kim a fost onorata cu patru trofee. In primul rand pentru surprinzatoarea ei revenire in higt life-ul tenisului, dupa ce un an intreg, in 2004, n-a mai aparut decat rareori, si numai in tribunele unor concursuri. Accidentata, Kim a avut de suferit de doua ori pentru o afectiune care necesita un tratament de durata si apoi pentru imposibilitatea de a mai intra pe un teren macar spre a face un simplu antrenament. Dar revenirea avea sa fie de-a dreptul socanta pentru majoritatea fostelor ei adversare, de vrem ce Kim avea sa urce pana la pozitia secunda in clasamentul WTA! Ce ambitie! Ce tarie de caracter! Si mai ales cata pasiune pentru jucatoarea din Bilzen, nascuta la 8 iulie 1983. Jucatoare trecuta la profesionism in acelasi an cu Federer (1998).

Pe langa trofeul pentru revenire, Kim Clijsters a mai primit inca unul, in calitate de jucatoare a anului, apoi un al treilea trofeu pentru fair-play (care poarta numele lui Karen Krantczke), dar si un al patrulea, ca favorita la simplu si ea a fanilor. La dublu, acest trofeu revenind Danielei Hantuchova din Cehia si sportivei din Japonia, Ai Sugviama. Si bilantul realizat de Kim Clijsters este aproape la fel de impresionant precum cel al lui Roger. Belgianca a castigat in anul precedent 9 turnee (cel mai stralucit al US Open), realizand un bilant la simplu de 67 victorii si 9 infrangeri. Kim chiar daca nu este la fel de bogata precum Roger, totusi in 2005 a adunat si ea 3.150.476 de dolari. I-au venit bine dupa seceta din 2004. Tot la feminin au mai primit cate un trofeu Oscar, Ana Ivanovici din Serbia + Muntenegru, considerata revelatia anului precedent, de asemenea perechea Lisa Raymond - Samantha Stosur, jucatoarea germana, Liezel Huber pentru actiuni umanitare, in timp ce rusoaicei Anastasia Miskina i s-a acordat troefeul off-court.

In cazul intrecerilor feminine, cele mai valoroase turnee au fost considerate cele de la India Wells - categoria I si Quebec - categoria a II-a.

Intre timp la cel de-al doilea turneu din seria Masters, cel de la Miami, jucatorii romani au avut din nou o prestatie sub asteptari. Dupa cinci saptamani, de pauza care au avut intalnirii din Cupa Davis, cu SUA, cand se accidentase in partida cu James Blake, Victor Hanescu s-a aflat fata in fata cu Carlos Moya, jucator cu care nu s-a mai intalnit niciodata.

Diferenta de valoare si-a spus cuvantul, astfel ca Victor a parasit turneul inca din primul tur. Din pacate aceeasi soarta a avut-o si Andrei Pavel , cu toate ca adversarul sau, tot un spaniol, Alberto Martin, venit din recalificari, era un jucator cunoscut si pe care il intrecuse de trei ori, in turnee anterioare. Si totusi Cneazul nu s-a mai putut repeta, parasind si el turneul de la Miami, inca din turul inaugural.

La randu-i, Razvan Sabau, n-a reusit sa reziste nici macar in cursa calificarilor, invins inca din primul tur al acestei competitii preliminare de catre cehul Michael Mertinak. Isi intra tot mai greu in mana, jucatorii nostri de tenis, privind de la o distanta tot mai mare ascensiunea si reusitele unor sportivi de talia lui Federer si Nadal. Aflandu-se insa abia la finele primului trimestru al lui 2006, sa nadajduim ca Pavel, Hanescu, Sabau, Mergea si Tecau vor iesi treptat din actualul con de umbra in care se afla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea