Social

Catastrofa in Myanmar. Peste 4 mii de morti, in urma ciclonului Nargis

Noul bilant oficial al ciclonului care a lovit Birmania a ajuns la aproape 4000 de morti. Alte cateva sute de mii au ramas fara adapost dupa trecerea unui ciclon extrem de violent prin Myanmar, fosta Birmanie. Principalele agentii ale ONU si alte organizatii internationale au anuntat ca vor ajuta sinistratii .

Printre zonele cele mai greu lovite de ciclonul Nargis se numara capitala tarii, Rangoon, un oras cu cinci milioane de locuitori. Ploile torentiale au fost insotite de rafale de vant de pana la 240 de kilometri pe ora, iar nivelul apei marii a crescut cu trei metri si jumatate.

Dupa trecerea furtunii, orasul Rangoon este in stare de haos: strazile au fost blocate de copacii smulsi din radacini, semafoarele doborate iar mai multe case au ramas fara acoperis. Alimentarea cu apa potabila si energie electrica a fost intrerupta si nimeni nu stie cand va fi reluata.

"Oamenii spun ca nu au mai vazut in viata lor asa ceva", declara un diplomat american din oras. Intr-un oras vecin au fost distruse 75 la suta din locuinte, iar pe o singura insula din delta fluviului Irrawaddy au ramas fara adapost aproape 100.000 de oameni.

Ciclonul pare sa fi ocolit, in schimb, noua capitala administrativa a tarii, unde se afla capii regimului militar. Presa oficiala a anuntat ca armata a inceput operatiunile de curatenie, dar unii localnici se plang ca ajutoarele intarzie sa ajunga la sinistrati .

Organizatiile umanitare internationale au trimis echipe in tara vecina, Thailanda, dar nu pot interveni fara o cerere oficiala din partea conducerii regimului. Cei fara adapost primesc deocamdata provizii, prelate din plastic pentru acoperisuri si tablete de purificare a apei.

Ciclonul pare sa fi ocolit, in schimb, noua capitala administrativa a tarii, unde se afla capii regimului militar. Presa oficiala a anuntat ca armata a inceput operatiunile de curatenie, dar unii localnici se plang ca ajutoarele intarzie sa ajunga la sinistrati.

Organizatiile umanitare internationale au trimis echipe in tara vecina, Thailanda, dar nu pot interveni fara o cerere oficiala din partea conducerii regimului. Tara se numara printre cele mai sarace din Asia si este condusa de o dictatura militara care incearca sa reduca la minimum contactele cu strainatatea.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea