Social

#radet #intretinere #caldura

Cat vom plati intretinerea la iarna?

In mijlocul discutiilor despre buget, scadere economica si acordul cu Fondul Monetar International, romanii au o grija mult mai presanta, deoarece ii va afecta direct si rapid: intretinerea in timpul sezonului rece.

Cum se stabileste pretul intretinerii si la cat va ajunge acesta, in iarna anului 2010?

O mare parte din costul intretinerii este reprezentat de tariful gigacaloriei. In Bucuresti, pretul integral al unei gigacalorii este de 311,16 lei (cu TVA de 24 la suta), iar tariful de referinta platit de populatie, de la 1 iulie, este de 124 de lei/gigacalorie (inclusiv TVA de 24%), potrivit RADET Bucuresti.

Tarifele sunt avizate si aprobate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Uitilitati (ANRSC) si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prin ordine si hotarari.

Problema este ca, din aceasta iarna, populatia ar putea fi obligata sa plateasca intregul cost al gigacaloriei, cu exceptia gospodariilor cu un venit de sub 1.500 de lei pe cap de familie. De altfel, nici aceasta suma nu este, inca, sigura, putand ajunge la 2.000 de lei, potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Astfel, aproximativ jumatate din populatia Bucurestiului ar urma sa plateasca pretul de 311,16 lei/gigacalorie.

Debransarea nu inseamna ca nu veti mai plati

Daca va ganditi deja la debransare , sa nu aveti impresia ca scapati de plata in acest mod. RADET Bucuresti factureaza consumul in functie de inregistrarile contoarelor de apa calda si caldura existe in subsolul blocurilor sau a scarilor de bloc.

Prevederile Metodologiei din 30/08/2004 de repartizare si facturare a consumurilor individuale de energie termica in imobile de tip condominiu, aprobata cu Ordinul nr. 233/2004 al ANRSC, stabilesc ca, in proprietatea comuna sunt incluse, printre altele, si conductele de apa calda si de incalzire care trec prin proprietatea comuna si la care pot fi racordate instalatiile individuale de incalzire si de apa calda prin punctele de distributie din apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta", au explicat oficialii RADET, pentru Ziare.com.

Astfel, chiar daca va debransati, tot veti fi nevoit sa platiti pretul intreg pentru cota care va revine din consumul de energie termica al instalatiilor de incalzire aflate in proprietatea comuna.

"Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire, aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna, se aplica tuturor proprietarilor de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, indiferent daca sunt sau nu sunt racordati la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica", au explicat oficialii RADET.

"De asemenea, in conformitate cu prevederile Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari aprobate cu HG nr.1588/19.12.2007, Art. 32. (3), niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat cea de locuinta ori in alte situatii", au adaugat ei.

 ( citeste continuarea in Ziare.com )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea