A picat cu aceasta ocazie si mitul potrivit caruia doar vinul rosu ar avea efecte pozitive asupra organismului. "Vinul rosu si cel alb au dat acelasi rezultat", a spus prof. Milos Taborsky, care a prezentat concluziile studiului, numit In Vino Veritas, la Congresul Societatii Europene de Cardiologie.
Cei 146 de participanti la studiu au consumat, timp de un an, fie vin rosu, fie vin alb. Consumul moderat, conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este echivalent cu 200 de mililitri pentru femei si 300 de mililitri pentru barbati, de maximum cinci ori pe saptamana.
Cercetatorii au constatat ca, la majoritatea participantilor, nivelul colesterolului "bun" (HDL) nu s-a modificat, in schimb, nivelul colesterolului "rau" (LDL) a scazut, atat la cei ce bausera vin alb, cat si la cei care bausera vin rosu.
S-au observat modificari substantiale doar la cei care facusera si exercitii fizice. La acestia, a crescut HDL si a scazut nivelul LDL si cel al colesterolului total, indiferent de tipul de vin baut.
Sursa foto: wallpapers.windowsace.com