Social

Cat ne costa aderarea la Uniunea Europeana

Pe langa ceremonia oficiala de semnare a tratatului, acesta are si puncte obiective, pe care, daca vrem sa ne numim europeni, trebuie sa le respectam intocmai cum le dicteaza Uniunea Europeana.

Tratatul de aderare stabileste numarul de europarlamentari la 35 pentru Romania si 18 pentru Bulgaria, care vor avea mandat in perioada dintre aderare si 2009, anul inceperii unui nou mandat al Parlamentului European, dar si sumele de bani pe care cele doua state le vor primi, dar si valoarea cotizatiilor catre bugetul Uniunii.


Pachetul financiar pentru Romania si Bulgaria accentueaza politicile structurale


In februarie, anul acesta, Comisia Europeana a dezvaluit propunerea financiara pentru Romania si Bulgaria dupa ce acestea adera la Uniunea Europeana, un angajament de 15,4 miliarde de euro pentru perioada 2007-2009.


Partea de buget destinata Romaniei pentru perioada 2007-2009 va totaliza 15,9 miliarde de Euro in garantii si 9 miliarde in plati efective, pachetul fiind initial proiectat sa acopere perioada 2007-2013 dar in cele din urma s-a decis in favoarea planificarii unei perioade mai scurte datorita viitoarelor posibile reforme de politici sau a schimbarilor cardului financiar de ansamblu.


Politicile structurale au cea mai mare cota din pachetul propus, cu 8,3 miliarde de euro in garantii, urmate de agricultura - 5,5 miliarde euro si politici interne - 1,3 miliarde euro, Consiliul European urmand sa discute propunerea, iar din primavara, Comisia sa faca o propunere mai detaliata in legatura cu agricultura, politicile regionale si prevederile bugetare.


Contributii semnificative la bugetul UE


De la data aderarii, Bulgaria si Romania vor plati sume corespunzatoare cotei proprii de capital, definita de Statutul Bancii Europene de Investitii si de Constitutie, Bulgaria fiind obligata sa plateasca 14.800.000 euro, iar Romania 42.300.000 euro.


Bulgaria si Romania vor contribui si la sumele care vor completa rezervele, constand in balanta dintre profit si pierderi, stabilita la sfarsitul lunii care precede aderarea, prin sume corespunzatoare urmatoarelor procente din rezerve si stocuri, Bulgaria 0,181 la suta, Romania 0,517 la suta, platile fiind facute in cash in euro, cu exceptia unei derogari acceptate in unanimitate de Board-ul Guvernatorilor.


De asemenea, Bulgaria si Romania vor plati, 11,9 respectiv, 29,88 de milioane de euro, catre Fondul de Cercetare pentru Carbune si Otel.


Licitatiile si contractele, sub stricta supraveghere


Licitatiile, implementarea contractarii si platile pentru asistenta de aderare a programelor Phare si Phare CBC si pentru asistenta a Facilitatii de Tranzitie vor fi realizate prin implementarea de agentii in Bulgaria si Romania incepand cu data aderarii.


Controlul ex-ante al Comisiei asupra licitatiilor si contractarilor va fi cedat printr-o decizie a Comisiei, in urma unei proceduri de acreditare realizata de Comisie si avizata prin Extended Decentralised Implementation System.


Daca decizia in acest sens a Comisiei nu va fi luata inainte de data aderarii, orice contract semnat intre data aderarii si data luarii deciziei nu va fi eligibil pentru asistenta de pre-aderare, insa, Comisia va putea accepta exceptii in cazuri extraordinare si justificate.


Angajamantele financiare realizate in conformitate cu prevederile UE


Angajamentele financiare luate inaintea aderarii in cadrul instrumentelor financiare de pre-aderare vor continua sa fie guvernate de regulile instrumentelor de finantare de pre-aderare, iar procedurile de achizitii publice initiate dupa aderare vor fi realizate in conformitate cu prevederile relevante ale Uniunii.


Asistenta de pre-aderare, doar pana in 2006


Ultimul exercitiu de programare pentru asistenta de pre-aderare va avea loc in ultimul an dinaintea aderarii, actiunile corespunzatoare acestor programe vor trebui contractate in urmatorii doi ani.


De asemenea, nu vor fi acordate prelungiri pentru perioada de contractare , doar in mod exceptional vor putea fi acordate derogari de durata pentru executia contractelor, iar fondurile de pre-aderare pentru acoperirea costurilor administrative pot fi angajate in primii doi ani dupa aderare.


Pentru costurile auditului si evaluarii, fonduri de pre-aderare pot fi angajate pentru pana la cinci ani dupa aderare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea