Social

Castiga Blaga si pierde Stolojan, castiga Oprescu si pierde Geoana

Batalia de la Bucuresti, intre Vasile Blaga si Sorin Oprescu, are o miza uriasa pentru politica interna a PD-L si a PSD. Evolutia luptelor intestine din cele doua partide depinde de rezultatele alegerilor din Capitala. Pentru Vasile Blaga si generatia liderilor vechi ai PD-L este esentiala victoria la Bucuresti.

In interiorul PD-L se face deja simtita o lupta pentru suprematie intre gruparea noilor lideri din jurul lui Theodor Stolojan, grupare sustinuta din umbra de Traian Basescu, si echipa greilor democrati, grupata in jurul lui Blaga.

Miza razboiului dintre cele doua tabere este functia de prim-ministru in viitoarea guvernare pe care Traian Basescu i-a promis-o lui Stolojan, dar pe care vechii democrati ar vrea sa o pastreze pentru un om din tabara lor.

Pe de alta parte, Blaga si gruparea adversa se lupta pe controlul asupra organizatiilor judetene, unde deja s-a trecut la schimbari rapide de garda, oamenii lui Stolojan impunandu-se cu forta in conducerile judetene - la Constanta chiar finul lui Traian Basescu a fost demis in miez de noapte si inlocuit cu un personaj venit de la PLD.In cazul in care Vasile Blaga pierde alegerile, va trebui sa dea socoteala chiar cu functia de secretar general al partidului (el a anuntat deja ca va demisiona din functia de presedinte al PD-L Bucuresti daca va fi invins).

Lupta va fi transata la Colegiul Director al PD-L programat sa aiba loc in prima saptamana de dupa alegeri si unde vor fi prezenti delegatii partidului din toate judetele. Batalia care se prefigureaza la aceasta sedinta a fost anuntata de vicepresedintele Mircea Hava imediat dupa incheierea primului tur al alegerilor locale.

„De data asta vom face o curatenie, pentru ca au fost multi care au tropait si s-au scarpinat pe burta si au crezut ca daca le scrie pe spate PD-L vor cadea voturi peste ei“, a declarat amenintator Hava, referindu-se la noua generatie de lideri, comasata in jurul lui Stolojan si al Elenei Udrea. Democratii „vechi“ au in favoarea lor argumentul esecului rasunator inregistrat in alegeri de membri marcanti ai acestei grupari - Cezar Preda, Cristian Boureanu, Dorel Onaca, Ionel Mantog . De partea cealalta, doar Radu Berceanu a pierdut batalia pentru Dolj.

De victoria sau infrangerea lui Sorin Oprescu la alegerile de duminica atarna soarta lui Mircea Geoana in PSD. Mai precis, de victoria sau infrangerea lui Oprescu depind planurile lui Ion Iliescu si ale lui Adrian Nastase de a recuceri partidul. O prima victorie a fost marcata de acestia prin scorul nesperat de bun inregistrat de PSD la locale, dupa mobilizarea vechii garzi in stafful de campanie - Miron Mitrea, Serban Mihailescu , Dan Matei Agathon etc.

Totodata, sustinatorii lui Mircea Geoana - Grupul de la Cluj - au fost redusi la tacere de propriile esecuri electorale. Intarirea puterii vechii garzi a PSD poate transa si soarta viitoarei guvernari, caci Iliescu si Nastase nu vor accepta sub nici o forma o alianta la guvernare cu PD-L sau vreo intelegere cu Traian Basescu.

In cazul in care Sorin Oprescu va castiga Primaria Capitalei, cei care s-au opus candidaturii sale vor fi trasi la raspundere. Adica in primul rand Mircea Geoana, cel care a devenit deja tinta atacurilor si chiar a ridiculizarii propriilor sai subordonati - Madalin Voicu a fost pe perioada campaniei electorale principala trompeta a aripii Iliescu-Nastase, calificandu-l pe presedintele PSD drept „leguma“.

Totodata, daca Sorin Oprescu va deveni primar al Bucurestiului, PSD va castiga un candidat redutabil pentru alegerile prezidentiale din 2009. Se pare ca aceasta este strategia gandita de Ion Iliescu candidatura lui Oprescu la Primaria Capitalei sa fie un prim pas al pregatirii candidaturii impotriva lui Traian Basescu in 2009. Daca Oprescu va candida la presedintie, atunci este foarte putin probabil ca el sa se intoarca oficial in PSD, statutul de independent fiind mult mai favorabil decat carnetul de membru cu trei trandafiri.

Bataliile din tara

Pe langa Primaria Capitalei si cele de sector, in tara se mai poarta batalii in cateva orase mari: Bistrita, Resita, Sfantu Gheorghe, Galati, Iasi, Drobeta-Turnu Severin, Ploiesti, Satu Mare, Alexandria, Vaslui, Focsani.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea