Social

#oficializare relatie #ceremonie #proiect #cununie civila #preot

Casatoriile civile ar putea fi oficiate de preoti

Casatoria civila ar putea fi oficiata in Romania si de un preot, caruia i se vor prezenta documentele de la starea civila, potrivit unui proiect legislativ al deputatului UDMR Szabo Odon.

Inititiva vine ca urmare a unor discutii purtate cu tinerii care si-au exprimat dorinta de a comasa intr-o singura ceremonie casatoria religioasa si cea civila.

Potrivit proiectului, dupa depunerea actelor la serviciul de stare civila, in cele zece zile necesare verificarilor, tinerii vor putea opta, completand un formular, fie pentru casatorie civila, fie pentru una religioasa. Pe baza actelor respective, preotul va oficia casatoria.

"Eu cred ca ar simplifica, practic, lucrurile, intrunind intr-un singur act ceremonial casatoria. Desigur, ramane posibilitatea celor care sunt atei sa se casatoreasca doar la ofiterul starii civile. Cei care doresc sa se cunune si religios, dupa starea civila, o pot face, desigur, va fi dupa rit, dar nu va fi considerata casatorie civila, devreme ce s-a realizat prima optiune, casatoria civila", a declarat deputatul UDMR, citat de rtv.net.

El a precizat ca ideea este aprobata si de reprezentii bisericilor tradionale, inclusiv Biserica Ortodoxa.

Propunerea legislativa ar urma sa fie depusa in Parlament in luna martie, dupa o consultare publica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea