Social

Carne aviara in magazinele din toate colturile tarii

51 de tone. Aceasta este, conform unor surse din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), cantitatea de carne suspecta de infectie cu virusul H5N1 care se afla, actualmente, in Capitala.

Pana in prezent, peste 5,4 tone pentru care a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare au fost retrase din magazinele bucurestene.

Multe dintre hipermarketurile, halele sau magazinele alimentare din oras aveau, ieri, la vanzare, caserole de pui care purtau marca uneia din sursele probabilei infestari.

La Cora Pantelimon s-a putut achizitiona acest produs pana ieri dupa-amiaza. Dupa ce au fost sesizati, reprezentantii magazinului au retras produsul, s-au scuzat si au promis despagubiri celor care se vor intoarce cu bonul.

Vizita inspectorilor de la DSV Bucuresti a "pagubit" Cora cu o tona de carne. O a doua tona, din comanda facuta acum cateva zile, fusese vanduta. Inspectorii au luat urma carnii comercializate de persoanele juridice, sperand sa mai poata recupera o parte din aceasta.

In privinta particularilor, nu exista aceasta posibilitate. Constantin Savu, directorul DSV Bucuresti, a afirmat ca inspectorii vor trece prin toate magazinele sau localurile suspecte ca ar detine carnea aviara, dar incercand sa recupereze cat mai multa. Parca putin uimiti de masurile luate, reprezentantii hipermarketurilor au reactionat imediat, pozand in victime ale circumstantelor.

"Toata aceasta carne a venit cu certificate sanitar-veterinare, cu toate stampilele si aprobarile necesare. Nici noi n-am stiut de aceasta problema pana acum vreo doua zile, cand am vazut la televizor", explica Alina Smaranda, director la Cora Granitul.

Compania Metro Cash&Carry a retras, de duminica, din magazinele sale o cantitate de 300 kilograme de carne de curcan care provenea de la Societatea Pati-Prod Codlea, la a carei ferma exista suspiciunea de gripa aviara , si a sistat comenzile catre acest furnizor. Potrivit reprezentantului retelei de magazine, Delia Nica, marfa retrasa se afla la dispozitia inspectorilor DSV.

De asemenea, Kaufland, un alt hipermarket , a fost vizitat de inspectorii DSV in aceste zile. In niciunul din hipermarketuri nu au fost retrase produsele din pui care nu au fost nominalizate expres de inspectorii DSV. Toata carnea sechestrata este pastrata, sub sigiliu, in halele comerciantilor, urmand a fi ridicata si distrusa de firma Protan , care se ocupa de marfurile expirate de pe rafturile magazinelor.

Virusul, "exportat" in 11 judete

Potrivit Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, carnea suspecta de gripa aviara provenind de pe platforma Codlea ar fi fost trimisa in 11 judete. Este vorba de Prahova, Vrancea, Alba, Sibiu, Valcea, Timis, Galati, Constanta, Tulcea, Dolj si Covasna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea