Social

Cariera absolventilor ierarhizeaza universitatile

Universitati de excelenta, universitati mediocre, ierarhizate pe baza rezultatelor obtinute de studenti, dar si de profesori. Universitati in lichidare, specializari care vor disparea. Studenti monitorizati dupa ce termina facultatea. Acestea sint doar citeva dintre efectele noii Legi a calitatii invatamintului.
Dupa ce a schimbat durata studiilor in universitati, ministrul Mircea Miclea arunca o alta povara asupra institutiilor de invatamint: Legea calitatii. Fiecare universitate va fi monitorizata si, in functie de rezultatele pe care le are, va fi catalogata. Asa incit, peste citiva ani, se va putea spune care este cea mai buna universitate din Romania, sau care institutie are programul de studii cel mai bun pentru o anumita specializare. Va fi o evaluare interna, pe care si-o va face fiecare universitate, dar si o evaluare externa facuta de Agentia Nationala pentru Calitate. Pina acum, universitatile au primit bani in functie de numarul de studenti. Nu a contat calitatea. De acum, in functie de evaluarea calitativa, se va face finantarea fiecarei institutii, spune ministrul Educatiei, Mircea Miclea. In functie de standardele elaborate de Agentia Europeana de Asigurare a Calitatii, universitatile vor fi ierarhizate. Vor fi standarde minimale pe care universitatile sa le indeplineasca, standarde medii, dar si de excelenta. Daca standardele de excelenta sint atinse, vom da locuri la masterat si la doctorat. Daca universitatea indeplineste standarde minimale, va primi doar locuri pentru studii de licenta, mai afirma Miclea. Acesta este convins ca ierarhizarea universitatilor va duce la disparitia multora dintre ele, iar pentru a se salva, unele institutii de invatamint se vor uni si vor forma consortii. Totodata, vor disparea specializarile care nu sint rentabile, lucru care va duce la reducerea personalului didactic.
Fostul student si portarul, responsabili de calitate

Unul dintre criteriile care conteaza in evaluarea unei universitati este si ce se intimpla cu studentul dupa ce termina facultatea. Eliberarea diplomelor de licenta va fi conditionata de completarea unui chestionar. Astfel ca studentii trebuie sa spuna daca s-au angajat in domeniul pe care l-au absolvit, daca cunostintele pe care le au ii ajuta in ceea ce fac.

Noi avem, de citiva ani, un astfel de sistem. Stim ce au devenit studentii nostri si, mai ales, daca profeseaza in domeniu sau sint vinzatori de ziare. In asigurarea calitatii e o conditie obligatorie sa te interesezi ce s-a intimplat cu produsul tau, spune Dumitru Oprea , rectorul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi. Acesta este de parere ca si portarul joaca un rol in asigurarea calitatii unei institutii. Primul responsabil de perceptia universitatii este chiar portarul, mai spune rectorul Oprea.

In cadrul sistemului de evaluare interna, atit activitatea personalului didactic, cit si a celui auxiliar va fi monitorizate. Studentii vor primi chestionare, in care trebuie sa faca o evaluare a fiecarui profesor. Totodata, profesorii isi vor face singuri autoevaluari, dar va conta si parerea sefului de catedra.
Calitatea cere bani

Proiectul de lege aflat pe masa ministrului ar urma sa intre in vigoare din aceasta toamna. Numai ca sindicalistii din invatamint sustin ca, in cazul in care ministerul nu va da bani universitatilor, atunci nici nu se va putea vorbi de calitate. De unde sa avem rezultate calitative daca noi folosim materiale didactice de acum 30 de ani? Daca in urmatorii doi ani invatamintul superior nu va primi 3% din PIB, nu putem vorbi de calitate. Acum primim doar 0,9% din PIB, este de parere Razvan Bobulescu , presedintele sindicatului Alma Mater.
Universitatea excelenta

Pentru a putea atinge standardul de excelenta, o universitate trebuie sa aiba:
* cit mai multi absolventi integrati pe piata fortei de munca in domeniul studiat;
* recunoastere internationala si productii stiintifice cotate la nivel international;
* programe postdoctorale;
* granturi pentru programe de cercetare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea