Social

# compresor # utilizari compresor #compresor de aer

Care sunt cele mai cunoscute utilizari ale unui compresor de aer

Compresorul de aer este un utilaj cu ajutorul caruia se obtine aerul comprimat, ce poate fi intrebuintat in nenumarate scopuri, cu ajutorul unor scule adecvate. Este vorba de scule pneumatice care nu pot fi utilizate decat cu ajutorul unui compresor, la fel cum compresorul nu poate efectua independent operatiunile pentru care sunt necesare aceste scule specifice.

Tipuri de compresoare

Pentru ca spectrul activitatilor care necesita utilizarea aerului comprimat este unul vast si variat, exista diferite tipuri de compresoare de aer, adaptate fiecarei categorii.

Cel mai important criteriu de clasificare este mediul in care aceste utilaje sunt folosite, iar din acest punct de vedere exista compresoare industriale, compresoare profesionale si compresoare casnice.

De asemenea, in functie de modul de alimentare, exista compresoare electrice si motocompresoare, iar dupa modul de functionare putem vorbi de compresoare cu piston si compresoare cu surub.

Pentru a ilustra gama larga de utilizari ale unui astfel de utilaj, vom lua ca punct de referinta clasificarea in functie de mediul de utilizare, care este cel mai elocvent in acest context.

Utilizarile compresoarelor industriale

Dupa cum se poate deduce cu usurinta, aceste compresoare sunt folosite in fabrici, pe marile platforme industriale, pe platformele de extractie a titeiului si in alte industrii. sunt utilaje de mare putere, cu aplicatii diverse in functie de specificul unitatilor in care sunt utilizate.

Compresoarele industriale au capacitatea de a actiona mecanisme si scule pneumatice precum si de a furniza presiune la niveluri ridicate, necesara in diferite procese tehnologice. Totodata, pot fi folosite pentru curatarea utilajelor si a halelor industriale.

De obicei, compresoarele industriale sunt utilaje fixe, de mari dimensiuni, insa pot fi amplasate si pe platforme mobile, cu ajutorul carora sa poata fi mutate dintr-o sectie sau o unitate in alta. De asemenea, exista motocompresoare proiectate pentru a lucra in teren, acolo unde nu exista retele electrice si nici instalatii fixe de aer comprimat

in cadrul aplicatiilor industriale se folosesc preponderent compresoare cu surub, capabile sa debiteze un volum mai mare de aer le presiuni ridicate.

Utilizarile compresoarelor profesionale

Compresoarele de aer sunt utilizate in ateliere si unitati a caror activitate nu se ridica la anvergura celor mentionate anterior, dar care folosesc frecvent aerul comprimat. Cel mai elocvent exemplu il reprezinta vulcanizarile, insa si service-urile auto, atelierele pentru reparatii diverse, cele de tinichigerie si vopsitorie si atelierele de tamplarie folosesc in activitatea lor compresoare profesionale.

in acest caz, compresorul se alege in functie de frecventa utilizarii si de nevoile specifice fiecarei activitati. Poate fi folosit pentru umflarea anvelopelor, curatarea motorului masinii si a altor dispozitive, vopsit, taiat, gaurit sau presat diferite piese.

In cazul atelierelor profesionale, este important sa se foloseasca unul sau mai multe compresoare portabile, care pot fi alimentate direct de la reteaua electrica.

Utilizarile compresoarelor casnice

Li se mai spune si compresoare semiprofesionale, fiind ideale pentru activitati care nu necesita un nivel foarte ridicat de performanta. Cu un astfel de compresor iti poti umfla rotile la masina sau bicicleta, poti vopsi gardul sau alte elemente, poti spala curtea sau o poti indeparta praful de pe diferite suprafete, cu ajutorul jetului de aer sub presiune.

Totodata, cu ajutorul unui compresor casnic poti umfla cu usurinta orice obiect gonflabil, incepand de la baloane pana la piscina din gradina sau castelul gonflabil pentru distractia celor mici.

Un astfel de compresor trebuie sa aiba dimensiuni reduse pentru a putea fi depozitat si transportat cu usurinta, iar un model alimentat cu acumulatori iti va permite sa il utilizezi oriunde, fara a depinde de o sursa de alimentare.

Progresele tehnologice duc permanent la aparitia de noi utilizari ale compresoarelor de aer, mai ales tinand cont de faptul ca aerul comprimat este considerat deja a patra sursa esentiala de energie, dupa apa, electricitate si gaz. 

 FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea