Social

Capturati impreuna cu omul lui Hayssam

Calatoria ziaristilor de la Prima TV si Romania libera a fost finantata de Mohamed Munaf, om de afaceri american de origine irakiana, prieten cu controversatul Omar Hayssam. Desi cu rude in Ministerul de Interne irakian, Munaf a fost rapit si el impreuna cu jurnalistii.
Prezenta lui Mohamed Munaf in rindul celor rapiti in Irak adinceste si mai mult misterul disparitiei jurnalistilor romani. Munaf avea relatii strinse cu importanti membri ai noului guvern irakian, el fiind si cel care le-a facilitat jurnalistilor interviuri cu acestia. Este, asadar, de mirare ca el nu a beneficiat de o protectie sporita. In Romania, Mohamed Munaf facea afaceri de ani buni cu Omar Hayssam, un apropiat al cercurilor PSD si client al unor dezvaluiri de presa privind contrabanda cu cherestea si privatizarea IPRS Baneasa .



Omul de afaceri sirian Omar Hayssam ( foto ) ne-a confirmat ca unul dintre partenerii sai, Mohamed Munaf, a platit deplasarea in Irak ziaristilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Hayssam si Munaf sint prieteni de 25 de ani si au cistigat multi bani impreuna. Pe de alta parte, Hayssam este coleg de partid cu Vasile Ion, senator PSD de Buzau si tatal Mariei-Jeanne Ion. Stiam de plecarea lor si ca Mohamed le-a aranjat ziaristilor citeva interviuri cu personalitati politice ale Irakului. Duminica am vorbit ultima data la telefon cu Mohamed si mi-a spus ca totul e in regula. Era bucuros ca reusisera sa faca materiale in exclusivitate.

Dupa care Omar Hayssam ne-a oferit o informatie care arunca o cu totul alta lumina asupra acestui caz: Mohamed Munaf are rude in Ministerul de Interne irakian si le-a oferit securitatea ziaristilor. Nu-mi explic cum au putut fi rapiti cu totii, caci si Mohamed a fost luat, ne-a declarat Hayssam. El a refuzat sa intre in detalii ale pregatirii calatoriei, spunind ca orice informatie facuta publica ar putea declansa o tragedie.

Omar Hayssam ne-a mai spus ca Marie-Jeanne Ion se cunostea de mai mult timp cu Mohamed Munaf, pentru ca firmele acestuia si-au facut publicitate la Prima TV. Vasile Ion, fost prefect de Buzau, spune ca el nu-l cunoaste pe Mohamed Munaf. In final, afaceristul sirian ne-a declarat ca sprijina gasirea celor rapiti si este gata sa plateasca o eventuala recompensa. In ultima vreme, Omar Hayssam si-a cesionat participatiile la mai multe dintre firmele sale in favoarea lui Mohamed Munaf. Omar Hayssam este cercetat penal pentru privatizarea IPRS Baneasa. Apropiat al fostei puteri, el a fost deseori acuzat in presa pentru afaceri suspecte cu cherestea, masini si privatizari telefonate.


Am fost rapiti, nu e o gluma!

Ziaristii romani disparuti luni din Bagdad au fost sponsorizati de un om de afaceri influent in guvernul irakian, dar care nu a reusit sa le asigure securitatea.

Jurnalistii Marie-Jeanne Ion de la Prima TV, Ovidiu Eduard Ohanesian, de la Romania libera, si operatorul Sorin Miscoci, de la acelasi post de televiziune, au disparut luni seara, in timp ce se aflau intr-un cartier marginas al Bagdadului. Disparitia jurnalistilor a avut loc imediat dupa ce presedintele Traian Basescu a vizitat trupele romane din Afganistan si Irak si chiar in ziua in care a fost publicat un sondaj de opinie CURS, care indica faptul ca majoritatea populatiei nu este de acord cu prezenta militarilor romani in Irak.

Potrivit unui comunicat remis presei de catre televiziunea Prima TV, ziarista a sunat la redactie in jurul orei 19.50, convorbirea fiind ascultata de toti cei aflati la acea ora in televiziune. Cei care au ascultat-o au inteles ca au fost rapiti, iar Marie-Jeanne incerca sa le explice rapitorilor ca nu are rost sa recurga la acest act, pentru ca sint doar ziaristi romani care nu au bani pentru o eventuala rascumparare. Discutia dintre jurnalisti si rapitori s-a purtat in limbile engleza si araba. Marie spunea, in acelasi timp, ca trebuie sa sunam la Ambasada Romaniei din Bagdad. S-a mai inteles ca erau intr-o masina cu care trebuiau sa ajunga in cartierul Al Hamiryah, mai spun reprezentantii Prima TV. Convorbirea a fost intrerupta si, dupa citeva minute, conducerea Prima TV a primit un SMS de pe telefonul jurnalistei cu urmatorul continut:Am fost rapiti. Nu e o gluma. Ajutor! Ajutor!. Ulterior, cei doi nu au mai putut fi contactati. Unii ziaristi din redactie spun ca ar fi inteles din convorbire ca operatorul ar fi fost bagat in portbagajul masinii rapitorilor. Cei trei plecasera in Irak la inceputul saptaminii trecute insotiti de un om de afaceri irakiano-american, care se ocupa de afaceri inclusiv in Romania, care a suportat o parte din costurile deplasarii si a facilitat intilnirile cu oficialii irakieni.
Recompensa pentru eliberarea ostaticilor

Conducerea Prima TV si-a exprimat disponibilitatea de a plati o eventuala recompensa in schimbul eliberarii ostaticilor, daca rapitorii avanseaza o asemenea propunere, a declarat directorul Prima TV, Dan Dumitru, intr-un interviu acordat RFI-Bulgaria, citat de Focus News Agency. Pina la inchiderea editiei, actiunea nu fusese revendicata si nu fusese formulata nici o cerere de rascumparare. Dumitru a mai declarat ca se asteapta inceperea cautarilor, tatonarilor si eventual negocierile pentru eliberarea jurnalistilor. El a mai precizat ca a contactat postul TV irakian Al Jazeera - cel mai important post din zona - care transmite anunturile privind revendicarile unor atentate sau rapiri, insa reprezentantii acestuia au declarat ca nu au nici o informatie despre cei trei ziaristi.
Reporteri fara frontiere ia atitudine

Directorul organizatiei internationale de aparare a ziaristilor Reporteri fara frontiere a declarat, ieri, ca a cerut autoritatilor romane si europene, irakiene si americane si tuturor celor care pot interveni in aceasta situatie sa faca tot posibilul ca jurnalistii sa fie gasiti cit mai repede. Experienta a aratat ca in alte situatii de rapire a jurnalistilor, mobilizarea din primele zile e foarte importanta, a spus Jean Francois Juillard.
Cine sint cei trei jurnalisti

Marie-Jeanne Ion este fiica fostului prefect de Buzau, Vasile Ion. Are 33 de ani si este absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. A urmat mai multe cursuri de specializare in jurnalism politic in strainatate. Ovidiu Ohanesian are 37 de ani si este unul dintre ziaristii premiati de Clubul Roman de Presa la sectiunea reportaj. Sorin Miscoci, de 30 de ani, este operator la Prima din 2002.
Cronologia rapirii, vazuta din redactiile implicate

La Prima TV

Luni, ora 19.30 - Marie-Jeanne Ion a vorbit la telefon cu mama sa, asigurind-o ca totul e in ordine. 19.45 - Marie-Jeanne a sunat la redactie, iar echipa de la Bucuresti a asistat la o discutie precipitata, in engleza si araba, intre reporter si un grup de rapitori. Ziarista incerca sa-i convinga ca nu are rost sa o rapeasca, fiindca tara sa nu poate plati despagubiri. Potrivit Prima TV, din convorbire s-a inteles ca ziaristii sint luati cu forta si dusi cu o masina intr-o directie necunoscuta.

20.00 - Marie-Jeanne a reusit sa trimita un SMS pe telefonul lui Dan Dumitru, seful Departamentului de Stiri al Prima TV, in care spunea ca este rapita si cerea ajutor. Imediat, Prima TV a anuntat autoritatilor romane rapirea.
La Romania libera

Luni, ora 16.50 - Ovidiu Ohanesian il suna pe colegul sau, Mihnea Petru Parvu, si-l intreaba daca stie ceva de o vizita a presedintelui Basescu in Irak. La acea ora, nici un ziarist roman nu stia de aceasta vizita, efectuata cu o zi inainte.
17. 10 - Mihnea Petru Parvu il suna inapoi pe Ohanesian si-l intreaba cind revine in tara. I se raspunde ca simbata sau duminica.
19.15 - Mihnea Petru Parvu afla de la jurnalele de stiri despre vizita lui Basescu si il suna pe Ovidiu Ohanesian. I-am spus sa nu mai intrebe de Basescu, fiindca s-a intors deja in tara. Apoi l-am intrebat cum e chebap-ul acolo si mi-a zis ca ii sta in git, fiindca e foarte periculos si se aud peste tot impuscaturi.
Marti, 8.40 - Mihnea Petru Parvu suna la hotelul Flowers Land si afla de la receptie ca ziaristii romani parasisera hotelul de cu seara, la ora 17.00 si nu se mai intorsesera. Receptionerul mai adauga ca in jurul orei 22.00 si Ambasada Romaniei s-a interesat de soarta jurnalistilor.
Protectia jurnalistilor - total ignorata de sefii lor

Disparitia celor trei jurnalisti romani aduce in discutie responsabilitatea institutiilor de presa la care lucrau in ce priveste securitatea lor pe timpul deplasarii. Petre Mihai Bacanu , directorul de la Romania libera, nu stia aproape nici un detaliu privind circumstantele in care ziaristul Ovidiu Ohanesian a plecat in Irak. Mi s-a spus ca cetateanul acela, american sau irakian, a mai dus grupuri de ziaristi si ca se ocupa el de tot. Credeam ca asa se obisnuieste, ca sint asigurate toate conditiile. I-am spus lui Ovidiu sa nu incerce sa faca reportaje ample, sa se duca la punct fix, citeva interviuri si atit. Bacanu nu stia cum se numeste cetateanul de origine irakiana care a aranjat deplasarea.

Nici Dan Dumitru, directorul Prima TV, nu stia numele irakianului, despre care stia insa ca e si el captiv. Cit priveste securitatea reporterilor, Dan Dumitru ne-a declarat: Le-am descris inainte de a pleca tabloul infricosator al situatiei din Irak. Am incercat sa-i conving sa nu plece, dar n-am reusit. Stiu ca omul acesta se angaja sa le asigure securitatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea