Social

Capsunarii spitalelor infurie Belgia

Miile de infirmiere romance care lucreaza in Belgia stirnesc protestul sindicatelor locale.

Citeva mii de infirmiere romance lucreaza deja in Belgia, fiind aduse de agentii de recrutare din Romania, care s-au ocupat, contra unui comision suportat de infirmiere, de toate actele necesare, dupa cum informeaza ziarul La Libre Belgique, in editia electronica de simbata.

30.000 de belgieni, lasati pe afara

Aceasta practica a stirnit deja protestele Asociatiei belgiene a practicantilor meseriei de infirmier (ACN). Aceste infirmiere sint mai putin exigente in privinta conditiilor de munca si sint mai dispuse sa faca orice pentru a veni sa traiasca in ceea ce ele cred ca este un paradis, afirma Miguel Lardennois, presedintele ACN. El mai adauga si faptul ca nu lipsa infirmierelor din Belgia sta la baza acestui import, ci conditiile de munca ce nu sint satisfacatoare pentru standardele europene. 30.000 de infirmiere nu lucreaza in domeniul sanitar. De ce? Din cauza lipsei de recunoastere, a conditiilor de munca, a dificultatii de a concilia meseria cu viata de familie, mai spune el. In plus, ACN se indoieste de calitatea personalului romanesc. Spitalele romanesti nu lucreaza la fel ca la noi. Infirmierele nu sint pregatite in acelasi fel, iar, la Bruxelles, franceza nu este suficienta. Stiu ele macar la nivel elementar olandeza?, adauga presedintele ACN.

Romanii sint mai ieftini

Spitalele belgiene, private sau de stat, cauta din ce in ce mai mult infirmiere din Romania pentru a le angaja. Administratorii spitalelor au apelat la aceasta solutie, deoarece in Romania se gasesc cele mai multe infirmiere care pot vorbi limba franceza , dar si pentru ca, in Belgia, numarul asistentelor disponibile este redus.

Nu spun ca aceasta experienta ma incinta. Dar nu prea avem de ales. Pentru a gasi personal in Belgia, trebuie sa trecem prin agentii de intermediere , dar acest lucru costa enorm. Aceste agentii ne iau echivalentul a 20% din salariu, spune Yvan Mayeur, responsabil pentru reteaua de spitale publice din Bruxelles, despre cele 20 de asistente pe care le va angaja din tara noastra, chiar in perioada urmatoare.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea