Social

Capsunarii loviti de criza spaniola fug cu creditorii dupa ei

Bancile ii cauta cu disperare pe cei care au disparut pur si simplu."Exista cazuri in care romanii s-au dus la banca la care aveau creditul, au lasat cheile apartamentului pe masa si au plecat“, spune Angela Placsintar, presedinta Asociatiei Imigrantilor din Tarile Estice.

Criza imobiliara din Spania si reducerea locurilor de munca, in special in constructii, i-au prins pe conationali intr-o capcana. Romanii care cu 2-3 ani in urma aveau o slujba bine platita au contractat credite pentru a-si cumpara o casa in Spania. Acum au intrat in somaj, a cazut, iar ei au ramas agatati de rate. Unii au ales sa fuga pur si simplu, lasand bancile sa-i caute cu disperare.

„Am primit telefoane de la banci, sa-i ajutam sa caute cativa romani care aveau credite si au disparut. Functionarii bancilor presupuneau ca s-ar fi intors in Romania si ne rugau sa le cautam familiile. Le-am recomandat sa ia legatura cu ambasada, pentru ca noi nici nu vrem, nici nu putem sa facem pe detectivii”, povesteste Gheorghe Gainar, presedintele Asociatiei Culturale de Integrare si Ajutor a Romanilor din Alcala de Henares.

Altii si-au asumat faptul ca nu pot sa plateasca si sunt dispusi sa piarda ratele deja achitate, numai sa poata plasa cuiva ipoteca."Exista cazuri in care romanii s-au dus la banca la care aveau creditul, au lasat cheile apartamentului pe masa si-au plecat. Stiu asta de la functionarii in fata carora au fost trantite cheile. Este o situatie nemaiintalnita in Spania si toata lumea asteapta ca guvernul sa faca ceva”, spune Angela Placsintar, presedinta Asociatiei Imigrantilor din Tarile Estice.

Vazand ca nu este chip sa isi vanda casele la pretul la care le-au cumparat, multi romani sunt dispusi sa renunte la ratele pe care le-au achitat deja, numai sa gaseasca pe careva sa le preia ipoteca.

“Pe cei care au venit la mine i-am sfatuit sa nu se mai cramponeze de banii pe care i-au dat deja. Sa gandeasca asa: «Daca ati fi stat cu chirie ati fi platit vreo 500 de euro pe luna. Atat ati platit si la banca pentru creditul luat, deci ziceti si voi c-ati stat cu chirie si gata». Multi gandeau deja astfel cand au ajuns la mine si se plangeau ca nici asa nu gasesc cumparator”, spune Placsintar.

O solutie disperata: casa scoasa la loterie


Un caz inedit, intens mediatizat de televiziunile spaniole, le-a marit si mai mult disperarea: o casa contra 5 euro. Un spaniol ajuns somer a incercat sa-si vanda apartamentul, pentru ca nu mai avea cum sa plateasca ratele, dar, cum n-a gasit cumparator, s-a gandit sa o „scoata” la loterie. A tiparit 64.000 de bilete, a cate 5 euro fiecare, si le-a scos pe piata facandu-si urmatorul calcul: el castiga din vanzarea biletelor exact banii pe care ii datoreaza bancii, iar cumparatorii biletelor – daca nu castiga n-au pierdut mare lucru, daca castiga s-au ales cu o proprietate chilipir . Ideea n-a incantat deloc autoritatile spaniole, care au oprit loteria.

Ar munci in Romania si pe 300-400 de euro


„Guvernul roman nu reuseste sa atraga oamenii care stau aici, pentru ca nu le ofera nimic concret. La bursa de la Castellon , de pilda, n-a fost nici o oferta clara: un contract sau macar un precontract de munca in care sa se specifice clar salariul si conditiile oferite. Angajatorii au spus ca si-ar dori oameni calificati si ca nu-i pot angaja asa, pe vorbe, fara sa demonstreze ce stiu si ce pot. Le-am oferit noi un spatiu unde ar putea face probe de lucru, dar pana acum nu ne-a contactat nimeni”, explica Placsintar.

La organizatia pe care o conduce vin romani care se bucura de ajutorul de 30-40 de euro oferit celor care se intorc acasa. Guvernul roman n-a contribuit insa nici macar cu un cent la aceste fonduri. „Sunt oameni care ar accepta sa se intoarca si pe un salariu de 300-400 de euro, dar trebuie ajutati. Noi, de pilda, am trimis pe vremea cand Romania nu era membra a UE zeci de oameni acasa, ajutandu-i doar cu banii pentru autocar. Am sperat ca vreo autoritate, ori spaniola, ori romana, va aprecia si apoi va sustine proiectul. Am ramas cu 20.000 de euro credit luat in nume personal”, ofteaza Placsintar.

Integrarea in UE a taiat banii de intoarcere

Dupa ce romanii si-au pierdut orice speranta de la guvernul nostru, au primit si o lovitura din partea guvernului spaniol. Presa a mediatizat o propunere legislativa care ar fi dat imigrantilor posibilitatea de a-si achita o parte din datorii si a se intoarce in tara: plata indemnizatiei de somaj (in medie, circa 1.000 de euro/luna) primita cumulat pe trei ani, impartita in doua transe – 40% la plecarea din Spania si 60% la restabilirea in tara de origine.

Bininteles, conditia pentru a primi acesti bani era timp de cel putin trei ani imigrantul beneficiar sa nu se mai intoarca din tara. Dar, de la propunerea legislativa la forma finala a legii, romanii au fost scosi din calcul pe motiv ca sunt cetateni comunitari.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea