Social

Capitala, inecata in aburi cancerigeni

Fenomenul de poluare excesiva la care sunt supusi bucurestenii prin inhalarea zilnica de cantitati uriase de noxe produse de traficul auto suprasaturat a scapat de sub control in primele luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Un raport al organizatiei de mediu Eco Europa atrage atentia autoritatilor asupra "valorilor infricosatoare ale emisiilor carbogazoase cancerigene, deosebit de nocive pentru populatie".

Cei mai afectati sunt conducatorii auto si pasagerii acestora, "gazati" cu toxine in propriile masini. Conform studiilor Eco Europa, automobilistii preiau aerul extrem de poluat, atmosfera din interiorul masinii fiind formata in majoritate din gazele toxice provenite din tevile de esapament ale autoturismelor din fata.

Poluarea fonica, dubla fata de limita admisa

Presedintele Eco Europa, Dragos Stan, a facut referire si la masurile ce trebuie adoptate pentru ameliorarea poluarii fonice, care a depasit cu mult valorile maxime admise (aproape 100 de decibeli, fata de 50 decibeli "firesti") mai ales pe arterele cu trafic intens din Capitala.

Mai mult, din cauza poluarii cu oxizi si metale grele , in Bucuresti, aproximativ 50% din precipitatii au luat forma ploilor acide, in timp ce stratul de ozon este "practic inexistent".

"Este de inteles de ce rata mortalitatii este in continua crestere", a mai spus Dragos Stan. El a criticat autoritatile pentru lipsa de interes, aratand ca, cel putin in privinta noxelor auto, "in Uniunea Europeana, benzina cu plumb a fost interzisa de 10 ani".

Agentia pentru Protectia Mediului : afirmatii "aberante"
In replica, Agentia pentru Protectia Mediului a catalogat concluziile raportului Eco Europa drept "aberante" si a asigurat cetatenii ca situatia, "nu chiar atat de grava", este tinuta sub control. "Sunt, intr-adevar, probleme majore cu noxele auto si praful...", a recunoscut Gabriel Ciuiu, reprezentantul Agentiei pentru Protectia Mediului - Bucuresti.

La fel de "aberant", acesta a dat vina pe masinile mult prea vechi ale romanilor, in medie de 14-15 ani, care emit o cantitate extrem de mare de noxe.

"Daca parcul auto al Bucurestilor ar fi mai nou, situatia ar fi alta", a conchis Ciuiu. Traficul rutier bucurestean produce peste 2.000.000 tone de substante nocive anual, cu efecte extrem de grave asupra starii de sanatate a locuitorilor, provocand totodata deteriorarea accentuata a factorilor de mediu. Un calcul simplu demonstreaza ca, in decursul unui an, un singur cetatean inhaleaza involuntar peste o tona de noxe cancerigene.

Evolutia efectelor poluarii in ultimii 10 ani
Numarul deceselor cauzate de afectiuni ale aparatului respirator a crescut de la 3,9 la 48,4 cazuri la 100.000 de locuitori; cele cauzate de boli inflamatorii ale ficatului - de la 0,2 la 1,7 cazuri; din cauza altor boli ale sistemului digestiv - de la 1,7 la 6,9; alte afectiuni pulmonare - de la 0,3 la 1,3.

Encefalopatiile toxice si tumorile maligne s-au inmultit de 2,5 ori si s-a dublat numarul de decese cauzate de leucemii si insuficiente renale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea