Social

Capcana la Bagdad pentru ziaristii romani

Primele imagini ale jurnalistilor romani capturati in Irak si ale celui care i-a dus acolo au fost difuzate aseara pe postul Al Jazeera. Erau asezati pe podea si paziti de doi indivizi mascati cu kefih si inarmati cu Kalasnikoave. Crainicul Al Jazeera a anuntat ca rapitorii apartin unei organizatii necunoscute si nu au enuntat nici o sanatate buna. Rapitorii aveau o tinuta mai degraba civila: unul purta un tricou rosu, celalalt o camasa alba cu dungi. |n spatele lor, pe pereti, atirnau doua covoare persane, menite a acoperi eventuale detalii identificabile dintr-o casa. Nicaieri nu se vedeau pancartele cu citate din Coran. Nimic din imagine nu seamana cu cele difuzate cu prilejul rapirilor politice cele mai temute, pentru ca indeobste se soldeaza cu victime. Transmiterea imaginilor intr-un timp atit de scurt de la capturare arata ca rapitorii sint deschisi din acest moment la negociere desi termenii negocierii ramin pina acum necunoscuti. |n inregistrare, Marie Jeanne Ion rosteste urmatorul mesaj: Am fost rapiti si am auzit de la rapitori ca cineva ar fi cerut recompensa. Nu e adevarat.

Difuzarea imaginilor nu e de natura sa limpezeasca insa numeroasele elemente suspecte ale acestui caz. Ziaristii au fost cazati intr-un hotel nesigur, au refuzat protectia ambasadei si nici nu au beneficiat de garzi personale, desi cel care ii insotea are conexiuni excelente in Guvern. Rapitorii i-au lasat ziaristei posibilitatea sa dea telefon si sms ca sa anunte capturarea. O pretinsa revendicare a venit neobisnuit de repede si a fost directionata precis spre un anume om din Romania, Omar Hayssam , cel banuit, de altfel, ca ar fi finantat deplasarea ziaristilor in Irak. {i tot el a fost cel care a trimis, din proprie initiativa, un grup de negociatori la Bagdad. |n mod suspect, atit Omar Hayssam, cit si omul de afaceri trimis de el in Irak au grave probleme cu justitia din Romania si toate firele acestei rapiri duc la aceste doua personaje.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea