Social

#MIrcea Cartarescu Nobel #Nobelul pentru Literatura #Bob Dylan Nobel #Premii Nobel #nobel #bob dylan

Cantaretul Bob Dylan a luat Nobelul pentru Literatura! Reactia unui scriitor roman celebru: “Ne-a facut-o comitetul Nobel de data asta!”

Pentru prima oara in istoria Premiilor Nobel, din 1901, un cantaret a fost recompensat cu trofeul pentru literatura. Este vorba despre cantaretul american Bob Dylan, care astazi a primit Nobelul pentru ”crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american”, potrivit motivatiei oficiale a Comitetului Nobel.

Numele laureatului Nobel pentru Literatura din acest an a fost anuntat intr-o conferinta de presa, la Stockholm, de Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze.

Vestea ca interpretul si compozitorul Bob Dylan a castigat premiul Nobel pentru Literatura l-a luat prin surprindere pe scriitorul Mircea Cartarescu, care a scris pe pagina sa de Facebook ca ii este mila de scriitorii adevarati.

”Mi-am sters prima postare, facuta la mare surpriza. Poate-o s-o sterg si pe-asta, ca nu mi-am revenit din soc si inca vorbesc aiurea... Nu cred ca Dylan avea nevoie de premiul asta; pana la urma, totusi, de ce nu? Nimeni nu contesta ca e un mare poet si un geniu muzical (eu l-am si tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de mila de scriitorii adevarati, Adonis, Ngugi, DeLillo si alti 2-3 care aproape ca aveau premiul in buzunar! Cum naiba s-or simti acum? Si-mi pare atat de rau pentru marii scriitori care imbatranesc la coada, maestrii si favoritii mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashbery, Vila-Matas… Ne-a facut-o comitetul Nobel de data asta!”, este mesajul lui Mircea Cartarescu. 

Premii Nobel 2016:

Premiul pentru medicina a fost acordat cercetatorului japonez Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismelor autofage. 

Premiul Nobel pentru fizica a fost decernat cercetatorilor David Thouless, Duncan Haldane si Michael Kosterlitz pentru descoperiri teoretice in domeniul tranzitiilor de faza si fazelor topologice ale materiei. 

Premiul Nobel pentru chimie a fost castigat de cercetatorii Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddard si Bernard L. Feringa pentru designul si sinteza masinilor moleculare. 

Premiul Nobel pentru pace, singurul care este atribuit de Norvegia, a fost decernat presedintelui columbian Juan Manuel Santos, pentru incheierea unui acord cu gherila marxista FARC care sa puna capat unui razboi civil ce dureaza de peste o jumatate de secol in aceasta tara. 

Premiul Nobel pentru economie a fost decernat economistului britanic Oliver Hart, de la Universitatea Harvard, si finlandezul Bengt Holmstrom, de la Massachusetts Institute of Technology, datorita contributiilor aduse la dezvoltarea teoriei contractului. 

Fiecare laureat Nobel primeste o diploma, o medalie din aur si un cec in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea