Social

Canicula si dobanda

Supraincalzire in economie, excesiv de cald afara. Si cum in Romania starea vremii determina decisiv evolutiile ulterioare ale pietei, probabil BNR va decide joi o dobanda-cheie exprimata in doua cifre.
 
Coborarea cresterii anuale a preturilor sub 10% in anul de gratie 2004 a consemnat poate cel mai insemnat succes macroeconomic romanesc de dupa revolutie. Intrarea in zodia dezinflatiei a fost marcata simbolic si de scaderea sub doua cifre a procentului dobanzii de politica monetara a BNR. Faptul face cu atat mai dificila decizia bancii centrale de joi, cand aceasta va trebui, dupa toate probabilitatile, sa majoreze dobanda-cheie la 10%.

Marja de manevra este insa foarte ingusta. Luna iulie va consemna fara doar si poate un nou varf inflationist, urmare a scumpirilor care se anunta la gazele naturale si la tutun.

Un alt argument pentru o dobanda crescuta consta in supraincalzirea economiei, care nu mai este doar o expresie vanturata ca pericol macro, ci o realitate confirmata statistic. Supraturarea motoarelor economiei are la origini o cerere interna de consum care refuza sa se potoleasca. Ritmul de majorare a cererii interne de bunuri si servicii se afla cu mult peste nivelul cresterii economice, iar diferenta dintre ele inseamna inflatie.

Instalarea timpurie a caniculei, temperaturile extreme la nivelul solului si prognoza infricosatoare din acest punct de vedere pot darama si singura speranta de dezinflatie conjuncturala care a mai ramas. Anul agricol exceptional pe care se putea baza BNR pentru o coborare substantiala a inflatiei incepand din toamna se poate dovedi o himera.

Practic, trei sferturi din inflatia cumulata in ultimul an a fost cauzata de evolutia preturilor la produse sensibile pentru consumul populatiei, indeosebi alimente, fapt ce a determinat si inrautatirea asteptarilor privind inflatia. Ponderea alimentelor in indicele armonizat al preturilor de consum care arata cat din bugetul unei gospodarii este destinat produselor de hrana este la noi de 34%, cel mai inalt din Uniunea Europeana.

Si din aceasta cauza un an agricol bun sau, dimpotriva, foarte prost poate determina decisiv mersul preturilor din Romania. Aceasta arata pe de-o parte ca in continuare inflatia de la noi are inca factori structurali determinanti si pe de alta cat de departe suntem de Europa si de adoptarea euro fata de care intram in criza de timp.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea