Social

# probleme canicula # efecte devastatoare canicula #cancanicula

Canicula si cum sa ne ferim de efectele devastatoare ale acesteia. Ce trebuie sa faci pentru a evita problemele

 

Vara si-a intrat in rol cu drepturi depline, intreaga tara aflandu-se sub un val de canicula, destul de rar pentru zona in care se afla tara noastra. De aceea, este foarte important sa stim cum sa ne ferim de canicula si, foarte important, sa stim cum trebuie sa ne comportam in zilele in care mercurul din termometre sare de 35 de grade.

Temperaturile caniculare pot crea grave probleme de sanatate persoanelor in varsta, dar şi celor care au probleme cu rinichii, spune doctorul Dragos Dorin, seful Sectiei de Nefrologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

"Multe dintre persoanele varstnice, din cauza deteriorării neurocognitive, nu mai percep senzatia de sete si atunci nu se mai hidrateaza, iar multe dintre ele ajung sa dezvolte insuficienta renala acuta," a precizat medicul intr-o postare pe pagina de Facebook a spitalului.

Consuma lichide, chiar daca simti sau nu ca ti-e sete

Medicul a subliniat ce trebuie sa faca in general persoanele in varsta, cele mai sensibile in astfel de situatii.
"Le recomandam varstnicilor sa acorde o atentie deosebita consumului de lichide indiferent ca simt sau nu senzatia de sete. Totodata, vara exista un risc mai mare sa se altereze alimentele. Consumul unor alimente alterate poate duce la enterocolite, diaree, iar cei care consuma astfel de produse pot ajunge sa se deshidrateze prin diaree si varsaturi si pot dezvolta insuficienta renala acuta".

In acest sens, medicul recomanda o hidratare suficienta, mai ales in cazul persoanelor care au suferit de litiaza renala sau de colica renala. Acesta spune ca in aceste zile toride sa consumam zilnic pana la 3 litri de lichide pentru a preveni problemele.

Preferabil este ca lichidele sa fie consumate pe tot parcursul zilei, iar cei carora programul de munca nu le permite asta pot bea mai multe lichide cand ajung acasa.

"Pentru cei care din diverse motive sau din cauza serviciului nu reusesc în timpul saptamanii sa consume suficiente lichide, recomandarea este ca macar sambata si duminica sa incerce sa faca un fel de cura, de diureza, fiindcă cel putin in ceea ce priveste impiedicarea formarii calculilor renali, aceasta poate sa fie eficienta", sustine doctorul Dorin.

Trei litri de lichide pe zi nu inseamna numai apa!

Lichidele nu inseamna doar apa. Se pot consuma, foarte bine, si ceaiuri neindulcite. Cel mai bine ar fi ca apa sa fie luata si din legume si fructe, mai ales din cele zemoase, cum ar fi pepene, struguri, rosii sau castraveti.

"Le recomandam in special celor care au avut antecedente, sa consume multe lichide, mult mai multe decat de obicei, iar aceasta cantitate mare sa o consume nu de sete, ci ca să-si ajute rinichii.

O oala mare de ceai ori sucuri din fructe sau pur şi simplu apa multa. Cand persoana va ajunge sa urineze des atunci va sti ca a realizat cu succes aceasta cura de diureza", a mai scris doctorul Dragos Dorin pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea