Cand incepe postul Craciunului 2024?
Postul Craciunului incepe, in mod traditional, pe 15 noiembrrie si dureaza pana in 24 decembrie, in ajunul Craciunului. Aceasta perioada de 40 de zile este cunoscuta si sub numele de „Postul Nasterii Domnului” si este destinata purificarii spirituale prin renuntarea la alimente de origine animala, dar si printr-o viata plina de rugaciune si fapte bune.
Anul acesta, postul va incepe vineri, pe 15 noiembrie, si se va incheia in seara de marti, 24 decembrie.
Cand pica Lasata Secului?
„Lasata Secului” reprezinta ultima zi inainte de intrarea in post, o zi in care crestinii se bucura de mesele cu carne, oua, lactate si alte alimente de origine animala, care vor fi restrictionate pe parcursul postului. In 2024, Lasata Secului va fi pe joi, 14 noiembrie. Aceasta este o ocazie speciala, marcata prin traditii deosebite si mese in familie, unde mancarurile sunt pregatite cu grija, pentru ca toti cei prezenti sa se bucure impreuna inainte de inceperea postului.
Traditii si obiceiuri de Lasata Secului
Lasata Secului este mai mult decat o simpla masa inainte de post; ea este un moment simbolic, incarcat de semnificatie spirituala si de traditii stravechi. In multe regiuni ale Romaniei, exista obiceiul ca familiile sa se adune pentru a lua masa impreuna, ca simbol al unitatii si iubirii de familie. Mesele sunt bogate, iar in unele locuri se gateste un preparat special numit „ciorba de sec”, care marcheaza tranzitia de la alimentatia obisnuita la cea specifica postului.
Printre obiceiurile populare se numara:
- Curatenia casei – Inainte de Lasata Secului, gospodinele fac o curatenie generala in casa, ca simbol al unei vieti curate si ordonate, pregatind astfel locuinta pentru perioada de post.
- Impartirea de pomana – In unele sate, se pastreaza obiceiul de a imparti mancare saracilor, un gest simbolic de milostenie, prin care fiecare credincios isi arata recunostinta fata de ceea ce are si isi ajuta aproapele.
- Ritualuri de alungare a relelor – In anumite zone, oamenii cred ca aceasta zi este ideala pentru a alunga spiritele rele sau energiile negative. Se ard ierburi aromatice, cum ar fi busuiocul, sau se aprind lumanari, iar rugaciunile sunt rostite pentru protectia casei si a familiei.
Ce trebuie sa faci in postul Craciunului
Postul Craciunului este mai mult decat o perioada de abstinenta alimentara. Acesta reprezinta o sansa pentru crestini de a se apropia de Dumnezeu, de a reflecta asupra credintei si de a-si purifica sufletul. In timpul postului, Biserica indeamna la rugaciune, la fapte bune si la participarea regulata la slujbele religioase.
Postul Craciunului, desi implica o perioada de renuntare la anumite alimente si de curatire spirituala, este considerat mai bland in comparatie cu postul Pastelui. Aceasta diferenta se reflecta in numarul de zile cu „dezlegare” la peste, ulei si vin, care fac din postul Craciunului o perioada de postire mai flexibila si permisiva. Aceasta blandete a postului Nasterii Domnului are rolul de a permite credinciosilor sa-si exprime bucuria si speranta in asteptarea lui Hristos, chiar si in timpul postului.
In timpul postului Craciunului, zilele de dezlegare la peste sunt numeroase si sunt prevazute in calendarul ortodox pentru a usura perioada de postire, mai ales in zilele de sarbatoare si de pomenire a unor sfinti importanti. Aceste dezlegari ofera credinciosilor posibilitatea de a consuma peste, ulei si chiar vin, fara a incalca regulile postului. Astfel de zile de dezlegare au loc, de exemplu, pe 21 noiembrie (Intrarea in Biserica a Maicii Domnului), pe 30 noiembrie (Sfantul Andrei), pe 6 decembrie (Sfantul Nicolae), dar si in alte zile specificate in calendarul ortodox.
Pe langa abstinenta de la alimentele de origine animala, postul incurajeaza:
- Fiecare credincios trebuie sa-si examineze gandurile si faptele, sa se apropie de Dumnezeu prin rugaciune si sa ceara iertare pentru greselile din trecut.
- Actele de caritate sunt considerate esentiale in aceasta perioada. Donatiile si ajutorul acordat celor nevoiasi sunt expresii ale iubirii crestine si ale empatiei fata de aproapele sau.
- Postul poate fi un moment de a renunta la obiceiuri nocive, cum ar fi fumatul sau excesele in consumul de bauturi alcoolice.
Ce sa nu faci in postul Craciunului
Postul Craciunului implica respectarea unor norme morale si etice, menite sa purifice sufletul si sa apropie credinciosul de Dumnezeu. Iata cateva lucruri de evitat in aceasta perioada:
- Crestinii sunt indemnati sa evite discutiile aprinse si conflictele, incurajand iertarea si reconcilierea cu cei din jur.
- Postul este un timp de reflectie si purificare, iar gandurile de invidie, ura sau rautate trebuie evitate pentru a atinge pacea interioara.
- Chiar daca este o perioada inainte de sarbatori, postul nu este potrivit pentru petreceri zgomotoase si excese de orice fel. Crestinii sunt sfatuiti sa adopte o atitudine mai linistita si contemplativa.
Importanta spirituala a postului Craciunului
Postul Craciunului nu este doar o perioada de abstinenta fizica, ci si una de curatire spirituala, care pregateste sufletul pentru sarbatoarea Nasterii Domnului. Aceasta perioada ofera crestinilor ocazia de a reflecta asupra importantei credintei in viata lor si de a intelege mai profund darul divin al mantuirii prin nasterea lui Iisus.
Respectarea traditiilor si a indrumarilor bisericesti in perioada postului Craciunului este o modalitate prin care fiecare credincios se poate apropia mai mult de Dumnezeu si isi poate intari legatura cu familia, prin rugaciune si reflectie asupra valorilor fundamentale ale vietii.
In concluzie, postul Craciunului reprezinta un timp al purificarii si al reinnoirii spirituale, un prilej de a ne deschide inimile si de a ne pregati sufletul pentru a primi lumina Craciunului. Respectand postul, traditiile si invataturile religioase, fiecare credincios poate transforma aceasta perioada intr-una de profunda liniste si de reconectare cu valorile crestine.