Social

# dotare masina #anvelope de iatna #amenzi usturatoare #amenzi

Cand devin obligatorii anvelopele de iarna si ce amenzi risti daca nu-ti echipezi masina corespunzator

Politia Romana anunta ca deja a inceput acea perioada a anului in care anvelopele de iarna devin obligatorii, deoarece in unele zone ale tarii temperaturile au scazut deja sub pragul inghetului, iar zapada a inceput sa se asterne.

 

Codul Rutier si restul reglementarilor legale din Romania nu prevad o data exacta de la care anvelopele de iarna devin obligatorii. Masinile trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna in momentul in care temperaturile scad sub 0 grade si apar fenomene meteo precum zapada, polei sau ghetus, indiferent de perioada anului.  

Prin urmare, cum temperaturile minime au inceput sa scada vertiginos chiar si in sudul tarii, este momentul sa-ti echipezi masina corespunzator, daca nu vrei sa iei amenzi usturatoare.

Amenzi usturatoare pentru soferi

Soferii care nu isi echipeaza masina corespunzator sezonului rece risca amenzi usturatoare, anunta Politia Romana. Amenda pentru lipsa anvelopelor speciale pentru sezonul rece este prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni. Soferii vor primi intre 9 si 20 de puncte-amenda, adica amenzi cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei. In plus, amenda este insotita si de retinerea certificatului de inmatriculare.

Politistii le transmit soferilor sa evite sa conduca, chiar si pe distante scurte, daca autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarna.

Chiar daca drumul este uscat, se pot intalni portiuni unde exista risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceti, chiar si pe distante scurte, daca autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarna. Ele se identifica usor, datorita prezentei pe laterale a literelor M si S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia ‘all season’. Este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au anuntat autoritatile, potrivit stirileprotv.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea