Social

#baterie masina #masina

Cand ar trebui sa inlocuiesc bateria masinii?

Bateria plumb-acid folosita in cazul vehiculelor pe benzina a existat inca de la primele automobile, iar de atunci, nu s-au schimbat prea multe. Inca din anii 1970, bateria auto isi mentine eficienta si nu necesita prea multa intretinere. O baterie auto poate avea o durata de functionare cuprinsa intre 3-7 ani, timp in care ne permite sa pornim motorul de mii de ori, fara sa ne gandim prea mult la asta. Dar, in cele din urma, bateria va ajunge la sfarsitul duratei sale de functionare si nu va mai avea suficienta putere pentru a porni motorul.

Bateria se reincarca in timp ce conduceti

O baterie auto va avea o durata mai lunga de functionare cu cat starea de incarcare se mentie mai aproape de 100%. Daca veti conduce masina in mod regulat, alternatorul are timp sa incarce bateria si sa o mentina incarcata. Cand o masina nu este condusa, bateria se degradeaza deoarece starea ei de descarcare conduce la un proces numit sulfatare, responsabil pentru defectarea bateriei. Un alt aspect care poate parea contradictoriu este faptul ca bateriile auto rezista mai mult in climatele reci. Pornirea la rece nu impune o cerere semnificativa pentru o baterie, spre deosebire de temperaturile ridicate. O baterie SLI – pornire, iluminare, aprindere – este alcatuita din sase celule. Fiecare celula are atat o placa de plumb, cat si o placa de dioxid de plumb. Placile sunt acoperite cu acid sulfuric care functioneaza ca un catalizator. Acidul face ca placa de dioxid sa genereze ioni si sulfat de plumb. Ionii reactioneaza la placa de plumb si elibereaza hidrogen si sulfat de plumb suplimentar. Aceasta reactie genereaza electroni, ceea ce produce electricitate. Acest proces permite bateriei sa se mentina incarcata, sa genereze electricitate si sa se reincarce.

Ce se poate intampla daca nu ati condus masina o perioada mai lunga de timp?

Daca nu conduceti in mod constant masina si nu reincarcati complet bateria, aceasta s-ar putea afla intr-o stare partial incarcata. Cristalele incep sa se intareasca pe placile de plumb. Cand se intampla acest lucru, portiunea placii de plumb acoperita de cristalele intarite nu mai poate stoca electricitate. In timp, capacitatea totala a bateriei scade pana cand bateria nu mai poate mentine incarcarea si trebuie inlocuita. Daca sunt ignorate, cele mai multe baterii auto vor ajunge la sfarsitul duratei lor de functionare in cel mult trei ani. O incarcare constanta si un program regulat de condus vor prelungi durata de viata a bateriei.

Daca masina nu porneste este necesara inlocuirea bateriei?

Atunci cand va grabiti sa ajungeti la munca, s-ar putea sa constatati ca motorul nu porneste si imediat va ganditi ca trebuie sa inlocuiti bateria. Dar nu intotdeauna este necesar sa inlocuiti bateria auto. Trebuie luate in considerare si celelalte parti care alcatuiesc sistemul electric. Daca masina nu mai porneste, este posibil ca bateria sa fie de vina, dar si electromotorul (acel motor electric care invarte motorul la pornire) sau alternatorul. Alternatorul se roteste si creeaza electricitate pentru a incarca bateria. Daca alternatorul nu mai functioneaza, bateria se va descarca pana cand nu va mai putea asigura pornirea. In acest caz trebuie reparat alternatorul si incarcata bateria, existand posibilitatea ca bateria sa fie inca buna dar doar descarcata.

In general, va puteti testa bateria auto pentru a primi o estimare a duratei sale de functionare, iar daca nu conduceti in mod regulat, puteti lua in considerare utilizarea unui incarcator de baterie.

Sursa foto: www.bateriiauto.net

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea