Social

#sfantul isidor #14 mai #dezlegare la peste #rugaciune #sarbatoare

Calendar crestin ortodox vineri, 14 mai. Ce sfant este sarbatorit si cui sa te rogi. Este dezlegare la peste!

Este sarbatoare mare astazi pentru crestin-ortodocsi. In data de 14 mai credinciosii il pomenesc pe Sfantul Isidor, care, in ciuda greutatilor si a abuzurilor prin care a trecut, nu a renuntat nicio clipa la credinta. Aceasta zi este marcata in calendar ca fiind o zi cu dezlegare la peste.

 

Cine a fost  Sfantul Isidor

Sfantul Isidor s-a nascut in Alexandria si a fost conducator in armata imparatului Deciu (249-251). Insa, inainte de a se alatura armatei romane, sfantul ducea o viata dreapta, postit si infranandu-si poftele. Ostasul Iuliu este cel care ii vesteste comandantului armatei ca Isidor este crestin. Lui Isidor i s-a cerut sa renunte la credinta crestina si sa jertfeasca idolilor.

Isidor a opus rezistenta si nu a tradat Cuvantul lui Dumnezeu. Drept consecinta, i-au taiat limba. Chiar si cu limba taiata, Sfantul Isidor a continuat sa creada in Dumnezeu si sa se inchine Lui.

In anul 251, dupa doar trei ani de imparatie, a fost condamnat la moarte, prin taierea capului. In acest fel, a primit cununa muceniciei, devenind unul dintre martirii crestinismului.

Troparul Sfantului Mucenic Isidor

Glasul 4

“Mucenicul Tau, Doamne, Isidor, intru nevointa sa, cununa nesctricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru.; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Sfintitului Mucenic Terapont;
- Sfantului Mucenic Alexandru din Conducheli;
- Sfintilor Mucenici Alexandru, Varvar si Acolut;
- Sfantului Leontie, patriarhul Ierusalimului;
- Sfantului Mucenic Marcu Criteanul;
- Sfantului Mucenic Ioan Bulgarul.

Sursa foto: doxologia.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea