Social

#18 mai #protectorul familiei #sfantul mucenic teodot #calendar crestin-ortodox #rugaciune #sarbatoare

Calendar crestin ortodox, marti, 18 mai: Sfantul Mucenic Teodot din Ancira, protectorul familiei. Ce rugaciune trebuie sa rostesti astazi

Potrivit calendarului crestin ortodox, credinciosii il sarbatoresc marti, 18 mai 2021, pe Sfantul Mucenic Teodot din Ancira, protectorul familiei.  Astazi este o zi de rugaciune pentru protejarea familiei si intoarcerea pe calea dreapta a membrilor rataciti.

 

Cine a fost Sfantul Mucenic Teodot

Sfantul Teodot a fost hangiu in timpul domniei imparatului Diocletian. El ii adapostea in han pe crestinii prigoniti. Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata trupurile lor din lac si sa le ingroape. In urma acestui vis, Teodot a iesit impreuna cu un credincios sa implineasca dorinta mucenitei. Condusi de un inger al Domnului, el a reusit sa afle trupurile fecioarelor si sa le ingroape. Dar acest insotitor l-a tradat pe Teodot judecatorului. Dupa ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin taierea capului.

Toparul Sfantul Mucenic Teodot

Mucenicul Tau, Doamne Teodot, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfintilor Mucenici Petru, Dionisie si Paulin; si al Sfantului Mucenic Teodot si al celor sapte fecioare din Ancira

Glasul al 2-lea

“Cele de sus cautand de tot necazul ne izbavim, de Dumnezeu Nascatoare.

Luminatori straluciti v-ati aratat dumnezeiesti mucenici cei opt la numar, si prin stralucirile minunilor luminati toata faptura, neincetat izgonind noaptea cea adanca a neputintelor, si unui Hristos Dumnezeu rugandu-va, ca sa daruiasca noua mare mila.”

Rugaciune pentru protejarea familiei

In aceasta zi, crestin ortodocsii rostesc o rugaciune adresata Sfantului Mucenic Teodot pentru protejarea familiei. Aceasta rugaciune include si troparul Sfantului Mucenic Teodot:

„Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange, Sfintite Mucenice Teodot, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Adancul Marii Rosii, cu picioare neudate, trecandu-l pedestru Israel cel de demult, cu mainile lui Moise in chipul Crucii, puterea lui Amalec in pustiu a biruit.

Nazuintele tale, mucenice, le-ai indreptat catre Dumnezeu, ale Carui Porunci pazindu-le te-ai facut ierarh si cu sangele mu­ceniciei, cu adevarat ai stralucit.

Dumnezeieste si cu bunacuviinta petrecand, prin nevointele infranarii ai omorat porni­rile trupului si ai dobandit via­ta, cel ce esti podoaba ierarhi­lor si desavarsirea mucenicilor.

Duhul Sfant salasluindu-Se in inima ta cea inteleapta, din pruncie te-ai aratat drept, plin de mila si bland, Dumnezeiescule ierarh, Sfintite Mucenice Teodot.

Firea omeneasca, prin insela­ciune, a fost robita mai intai. Dar, nascand tu pe Hristos, a dobandit liberare, cu multa in­telepciune laudandu-te pe tine, Nascatoare de Dumnezeu.”

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintii Mucenici Petru, Dionisie si Hristina;
- Sfintilor Mucenici Andrei, Pavel si a sapte fecioare care au patimit impreuna cu Sfanta Hristina;
- Sfintilor Mucenici Iraclie, Paulin si Venedim;
- Sfintelor sapte Fecioare Mucenite din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana si Iulia;
- Sfintei Eufrasia;
- Sfantului Stefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului;
- Sfantului Mucenic Iulian;
- Sfintei Anastaso si a Sfantului Cuvios Martinian;
- Sfantului Mucenic Teodot, papa al Romei.

Sursa foto: respectsiprietenie.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea