Social

#29 iulie 2021 # sfantul calinic #calendar crestin #29 iulie #calendar crestin-ortodox

Calendar crestin ortodox, 29 iulie: Sfantul Mucenic Calinic

Calendar ortodox 29 iulie. In aceasta zi credinciosii ii praznuiesc pe Sfantul Mucenic Calinic. Este zi de post, iar credinciosii se roaga catre Sfantul Mucenic Calinic, rostind o rugaciune despre care se spune ca este facatoare de minuni. 

 

Calendar ortodox 29 iulie. Cine a fost Sfantul Mucenic Calinic

 Sfantul Mucenic Calinic s-a nascut in Cilicia. In anul 290, prezent in cetatea Ancira din Galatia, a fost arestat de pagani si dus inaintea dregatorului Sacerdon. Cand i s-a spus ca va fi spus la chinuri daca nu va lepada credinta in Hristos, Sfantul Mucenic Calinic a zis: "Mie dorit imi este a suferi pentru Domnul meu, precum ii este painea celui flamand." I s-au pus in picioare incaltari de fier, ce aveau cuie pe interior, si asa a fost fugarit in cetatea Gangra. Dar sfantul umbla ca si cum nu simtea durerea din ranirea picioarelor si canta psalmul lui David: "Asteptand, am asteptat pe Domnul, si a cautat la mine si a auzit rugaciunea mea. Si m-a scos din groapa patimilor si din tina noroiului, si a pus pe piatra picioarele mele si a indreptat pasii mei". Pe drumul spre executie i s-a facut sete. Prin rugaciune, Dumnezeu i-a daruit apa dintr-o stanca, iar izvorul acela n-a incetat de atunci a darui apa, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu, care s-a facut cu rugaciunile mucenicului.

A fost aruncat in foc, loc in care si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Cei ce l-au persecutat, au gasit trupul Sfantului Mucenic Calinic neatins de flacari.

Troparul Sfantului Mucenic Calinic

Glasul 4

Mucenicul Tau, Doamne, Calinic, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfantului Mucenic Calinic

Glasul 2

Cele de sus cautand...

Cele de sus frumoase, dupa vrednicie, acum le-ai mostenit, caci, de dragostea lui Hristos aprinzandu-te, Sfinte Calinic, asupra focului prin aceasta barbateste ai indraznit. Aceluia si acum standu-I inainte, nu inceta sa te rogi pentru noi toti.

Calendar ortodox 29 iulie. Rugaciune facatoare de minuni catre Sfantul Mucenic Calinic

“Mucenicul Tau, Doamne, Calinic, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta, pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lui, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!”

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintei Mucenite Teodota, impreuna cu fiii sai;
- Sfantului Mucenic Mamant;
- Sfantului Mucenic Vasilisc;
- Sfantului Constantin, patriarhul Constantinopolului;
- Sfantului Ioan ostasul;
- Sfintilor Mucenici Veniamin si Virie;
- Binecredinciosului imparat Teodosie cel Tanar;
- Sfantului Mucenic Eustatie din Mtskheta.

Sursa foto: romaniatv.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea