Social

#obiceiuri sfintii constantin si elena #21 mai #traditii Sfintii Constantin si Elena #traditii si obiceiuri #sarbatoarela legala #sfintii constantin si elena

Calendar crestin ortodox, 21 mai: Sfintii Constantin si Elena - traditii si obiceiuri! Cui spui "La multi ani!"

Astazi, 21 mai, romanii ii sarbatoresc pe Sfintii Constantin si Elena. Peste 1,7 milioane de romani isi serbeaza onomastica in aceasta zi.

Ca in cazul oricarei sarbatori romanesti, in jurul acestei zile, de-a lungul timpului, s-au format o serie de traditii si obiceiuri pe care oamenii inca le respecta su sfintenie. Iata ce trebuie si ce nu trebuie sa faci astazi, si afla care sunt persoanele care-si sarbatoresc astazi onomastica.

Cui spunem "La multi ani!" de Sfintii Constantin si Elena

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, 1.786.974 de romani poarta numele de Constantin, Elena sau derivate ale acestora. Dintre acestia 635.068 sunt barbati, iar 1.151.906 sunt femei.

490.646 de romani poarta numele de Constantin, alti 79.871 se numesc Costel, iar 32.728 poarta numele de Costica. De asemenea, 20.308 romani se numesc Costin, 10.534 - Costinel, 656 - Costi si 325 – Costelus.

In ceea ce priveste reprezentantele sexului frumos care isi serbeaza astazi onomastica, 880.574 poarta numele Elena, alte 122.285 se numesc Ileana si 26.209 - Constantina. Totodata, alte 64.690 de femei se numesc Lenuta si 52.582 poarta numele de Constanta.

De asemenea, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administratiei Bazelor de Date din cadrul MAI, 1.467 de persoane se numesc Nuti si 4.099 – Leana.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Constantin si Elena

Traditiile spun ca in aceasta zi Sfanta nu trebuie sa muncesti deoarece ceva rau se va abate asupra ta.

In aceasta zi toata lumea trebuie sa aduca in casa macar trei fire de bujori imbobociti pentru ca voia buna sa se adune in familie.

In calendarul popular, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Traditiile spun ca in aceasta zi pasarile isi invata puii sa zboare.

Astazi este ultima zi in care se mai poate semana porumb, ovaz si mei, deoarece, in popor, se vorbeste ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se va usca.

Pentru a alunga duhurile rele si necurate, femeile stropesc cu aghiasma si tamaie casa. In schimb, barbatii aprind un foc mare si stau in jurul lui. In anumite regiuni, oile trec prin fumul focului pentru a fi ferite de rele in timp ce stau la stana.

O iconita care-i reprezinta pe Sfintii Constantin si Elena, cumparata astazi, te apara de paguba, de dusmanii nestiuti si iti implineste o grabnica dorinta, oricand le ceri ajutorul. 

Sfintii Imparati Constantin si Elena

Sfantul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. S-a nascut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astazi, Nis, in Serbia). Dupa moartea tatalui sau din 304, a fost proclamat imparat. Intra in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.

In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.

In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

Amintim ca in vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.

Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.

Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Troparul Sfintilor Imparati Constantin si Elena

"Chipul Crucii Tale pe cer vazandu-l si ca Pavel chemarea nu de la oameni luand, cel intre imparati Apostolul Tau, Doamne, imparateasca cetate in mainile Tale o a pus, pe care pazeste-o totdeauna in pace, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, unule iubitorule de oameni."

Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Mucenic Pahomie.

Citeste si: Sfintii Constantin si Elena! Rugaciunea care te apara de necazuri

Sursa foto: tion.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea