Social

#vineri 16 iulie #sfantul atinoghen #calendar crestin-ortodox #rugaciune #16 iulie #crestin ortodox

Calendar crestin ortodox, 16 iulie: Sfantul Atinoghen. Ce rugaciune trebuie sa rostesti astazi

Calendar ortodox 16 iulie. Sfantul Atinoghen este praznuit astazi de catre credinciosi. Sfantul Antioghen alaturi de cei 10 ucenici ai sai sunt amintiti in aceasta zi in calendarul crestin ortodox. Este o zi de post si rugaciune pentru credinciosi.

 

Calendar ortodox 16 iulie. Sfantul Atinoghen. Cine a fost Sfantul Atinoghen

Sfantul Atinoghen a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Sfantul Atinoghen a vietuit impreuna cu zece ucenici intr-o manastire de langa cetatea Sevastiei si a fost episcop al Pidahtoei.

Dregatorul Filomarh i-a cerut sa lepede credinta in Hristos si sa aduca jerfe idolilor. Atinoghen a refuzat si a marturisit: "O, prigonitorule, cei de care zici ca au pierit nu au pierit deloc, ci se afla acum in ceruri, bucurandu-se cu ingerii."

Pentru ca refuza sa implineasca porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Inainte de a fi decapitati, un inger al Domnului s-a pogorat si i-a intarit. Dupa ce ucenicii sai au fost ucisi, s-a auzit un glas din cer, zicandu-i: "Astazi, cu Mine si cu ucenicii tai, vei fi in rai si toata dorinta ta se va implini".

Sfantul Atinoghen dupa ce a auzit aceste cuvinte, si-a plecat cu veselie capul sub sabie si asa a trecut la cele vesnice.

Sfantul Vasile cel Mare ii atribuie Sfantului Atinoghen imnul „Lumina lina”, din randuiala Vecerniei. Particele din moastele Sfantului Atinoghen se afla in biserica Manastirii Stavropoleos din Bucuresti.

Calendar ortodox 16 iulie. Sfantul Atinoghen. Condacul Sfantului Mucenic Atinoghen

Glasul 4

Cel Ce Te-ai inaltat...

Urmand cuvantului Stapanului, ca un pastor ales ti-ai pus sufletul tau pentru oile lui Hristos, Sfintite Mucenice Atinoghen; pentru aceasta, te laudam si impreuna cu tine, pe cei zece ucenici ai tai, care, ocarmuindu-se cu frica lui Dumnezeu si cu invatatura ta, au patimit. Pentru aceea, ca pe niste bineplacuti v-a incununat pe voi Stapanul cu dreapta cea incepatoare de viata. Pe Care rugati-L pentru noi toti.

Calendar ortodox 16 iulie. Sfantul Atinoghen. Troparul Sfantului Mucenic Atinoghen

Glasul 4

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange Sfintite Mucenice Atinoghen, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Calendar ortodox 16 iulie. Sfantul Atinoghen. Ce rugaciune trebuie sa rostesti astazi

„Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange Sfintite Mucenice Atinoghen, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre. Sa cantam Domnului, Celui Ce a povatuit pe poporul Sau prin Marea Rosie, cantare de biruinta, ca S-a preaslavit. Impreuna cu cetele cele fara de trup plimbandu-te acum, ierarhe si mucenice, vrednicule de minune, pazeste pe cei ce cu credinta te lauda. Ca o jertfa curata, cu totul fiind ars de focul chinurilor te-ai adus lui Dumnezeu prin credinta. Ceata patimitorilor lui Hristos cea preacinstita, supunandu-se legilor Stapanului, a lepadat sfaturile cele fara de lege. Nascut-ai mai presus de cuget si de cuvant pe Cuvantul Cel Vesnic, facandu-Se Trup din sangiuirile tale, Ceea ce esti Neispitita de nunta. Urmand cuvantului Stapanului, ca un pastor ales ti-ai pus sufletul tau pentru oile lui Hristos, Sfintite Mucenice Atinoghen; pentru aceasta, te laudam si impreuna cu tine, pe cei zece ucenici ai tai, care, ocarmuindu-se cu frica lui Dumnezeu si cu invatatura ta, au patimit. Pentru aceea, ca pe niste bineplacuti v-a incununat pe voi Stapanul cu dreapta cea incepatoare de viata. Pe Care rugati-L pentru noi toti. Cu sihastria curatindu-ti mai inainte sufletul, a doua oara cu chinuirea prin cuget desavarsit, ai bineplacut lui Dumnezeu si te-ai facut preot si mucenic, purtatorule de Dumnezeu si ai adus Stapanului ceata de ucenici. Cu aceia impreuna roaga-te neincetat pentru noi, Marite Mucenice Atinoghen. Amin.„

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Avudim;
- Sfantului Mucenic Faust;
- Sfantului Antioh, fratele Sfantului Mucenic Platon;
- Sfintilor 15.000 de mucenici din Pisidia;
- Sfintilor Parinti care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.

 

Sursa foto: facebook.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea