Social

#sfantul proroc amos #sfantul amos #calendar crestin #calendar crestin-ortodox #15 iunie

Calendar crestin ortodox, 15 iunie: Sfantul Proroc Amos

Pe 15 iunie cresinciosii il praznuiesc pe Sfantul Proroc Amos. Aceasta zi este una importanta pentru crestini, dar si una plina de simboluri si dedicata rugaciunii.

 

Cine a fost Sfantul Proroc Amos

Sfantul Proroc Amos s-a nascut in satul Tecoa de langa Betleem si a trait in secolul al VIII lea i.Hr. A pazit turmele de porci ale unui om bogat din Ierusalim, pana la alegerea sa ca proroc. Inceputul prorocirii lui a fost pe vremea imparatului Iudeei Ozia, cel din Ierusalim, si in vremea imparatului lui Israel Ieroboam, cel din Samaria. Amos l-a certat pe regele Ozia si pe preotii lui pagani pentru inchinarea la idoli si a intors poporul de la inchinarea la vietii de aur.

Ii vesteste lui Amaziah, capetenia preotilor pagani, ca asirienii ii vor ucide fiii si pe regele lui Israel, profeti care s-au si intamplat.

A fost lovit cu toiagul in frunte de fiul preotului idolesc. Isi va da duhul in satul Tecoa.

Facem precizarea ca Sfantul proroc Amos nu este tatal lui Isaia. Amos, tatal lui Isaia, a fost din semintia imparatilor Iudeii, s-a nascut si a petrecut in Ierusalim, pe cand prorocul Amos a fost de neam sarac, din cetateaTecoa. Mai mult, tatal lui Isaia nu se numara printre proroci si nici nu a primit moarte de mucenic.

Troparul Sfantului Prooroc Amos

A proorocului Tau Amos pomenire, Doamne, praznuind, printr-însul Te rugam, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfantului Prooroc Amos

Curatindu-ti prin Duhul inima cea stralucitoare de lumina, Marite Proorocule Amos, ai primit de sus harul proorociei si la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru si nu se va adauga altul catre Dansul.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Dula;
- Soborului Preasfintei Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu de la Maranachiu;
- Sfantului Mucenic Narsi;
- Sfantului Fortunat;
- Sfantului Apostol Ahaic;
- Sfantului Apostol Stefan;
- Sfantului Mucenic Isihie;
- Cuviosului Ortisie;

Sursa foto: antena3.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea