Social

#sfintii chiriac si iulita #15 iulie 2011 #calendar crestin #calendar crestin-ortodox

Calendar crestin ortodox, 15 iulie: Sfintii Chiric si Iulita

Credinciosii ii praznuiesc astazi, 15 iulie, pe Sfintii Chiric si Iulita. Cei doi au trait in vremea imparatului Diocletian si si-au dedicat viata crestinismului.

 

 

Cine au fost Sfintii Chiric si Iulita

 Sfanta Iulita a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). A ramas vaduva la putin timp dupa nasterea fiului ei, Chiric.

Cand Diocletian a declansat persecutiile impotriva crestinilor, Sfanta Iulita si-a luat fiul si a plecat din Iconia in Seleucia. Aici este arestata si dusa inaintea judecatorului sub acuzatia ca este crestina. Judecatorul, ca sa o faca sa-si lepede credinta in Hristos, l-a luat pe Chiric pe genunchi si i-a adresat cateva cuvinte. Chiric, desi avea doar trei ani, a strigat: "Eu sunt crestin si vreau cu mama mea!". In urma acestor cuvinte, judecatorul l-a lovit pe Chiric cu piciorul, iar copilul s-a rostogolit pe treptele de piatra si si-a dat duhul. Dupa chinuri cumplite, Iulitei i s-a taiat capul. Moastele sfintilor mucenici Chiric si Iulita sunt facatoare de minuni. O parte din sfintele lor moaste se afla la Ohrida, in Biserica Sfintei Nascatoare de Dumnezeu Vindecatoarea.

Condacul Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita, mama lui

Glasul 4

Aratatu-Te-ai astazi lumii...

In brate purtand mucenita lui Hristos, Sfanta Iulita pe Mucenicul Chiric, in priveliste ca o maica bucurandu-se, a grait: Tu esti, Hristoase, lauda mucenicilor.

Troparul Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita, mama lui

Glasul 4

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nesctricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului;
- Sfantului Vladimir, luminatorul Rusiei;
- Sfantului Mucenic Lolian.

Sursa foto: doxologia.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea