Social

# 1 octombrie 2021 # calandar #sarbatoare mare # acoperamantul maicii domnului #calendar crestin-ortodox #crestin ortodox

Calendar crestin ortodox, 1 octombrie: Acoperamantul Maicii Domnului

1 octombrie 2021 este o zi importanta pentru crestini. Astazi este o zi mare, de sarbatoare, marcata in calendat cu cruce rosie – Acoperamantul Maicii Domnului. Se tine post, iar credinciosii merg la biserica sa se roage.

Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Acoperamantul Maicii Domnului

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".

Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

Sfintii Cuviosi parinti Iosif si Chiriac de la Bisericani

Acesti cuviosi parinti isihasti nemteni se numara printre cei mai mari asceti ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Viata Cuviosului Iosif de la Bisericani

Acest cuvios parinte este cel dintai sihastru cunoscut in Muntele Bisericanilor si intemeietorul manastirii cu acelasi nume. S-a nascut intr-un sat din tinutul Neamt si de mic, avand inclinare spre viata calugareasca, a intrat in obstea Manastirii Bistrita. Aici a primit tunderea in monahism si a deprins de la parintii batrani viata duhovniceasca, postul si neincetata rugaciune. Vazand Cuviosul Iosif ca nu are destula liniste in Manastirea Bistrita, a luat binecuvantare de la egumenul manastirii si a plecat sa se inchine la mormantul Domnului din Ierusalim.

Tropar la sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului

Astazi, poporul cel binecredincios, luminat praznuim, umbriti fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu si cautand catre Preacinstita Icoana ta, cu umilinta graim: acopera-ne pe noi cu Cinstitul tau Acoperamant si ne scapa de tot raul, rugand pe Fiul tau, Hristos Dumnezeul nostru, sa mantuiasca sufletele noastre.

Condac la sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului

Fecioara astazi, inainte sta in Biserica si cu cetele sfintilor, nevazut se roaga lui Dumnezeu, ingerii cu ierarhii se inchina si Apostolii cu proorocii dantuiesc; ca pentru noi roaga Nascatoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai inainte de veci.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Iosif de la Bisericani;
- Sfantului Chiriac de la Bisericani;
- Sfantului Apostol Anania;
- Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a 36 de monahi;
- Sfantului Cuvios Roman Melodul;
- Sfantului Mucenic Domnin;
- Sfantului Cuvios Ioan;
- Sfantului Cuvios Grigorie Domesticul;
- Sfantului Ioan Cucuzel;
- Icoanei Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra - Koukouzalissa;
- Icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoare de la Manastirea Dochiariu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea