Social

Caldura transforma alimentele in bombe toxice

Nici de la piata nu mai avem siguranta ca produsele pe care le cumparam sunt intru totul naturale si sanatoase. Temperaturile ridicate din ultima perioada nu ne provoaca doar o stare de disconfort, ci afecteaza si ceea ce mancam. Producatorii din industria alimentara avertizeaza ca pe timp de canicula cele mai perisabile sunt produsele lactate si preparatele din carne. Specialistii in managementul resurselor naturale ne atentioneaza si asupra necazurilor pe care le-ar putea provoca fructele si legumele, tratate cu diferite substante pentru a rezista cat mai mult si a avea un aspect imbietor trei-patru zile. Cand mergem la piata sau la supermarket, ne orientam sa alegem doar legumele si fructele care arata mai bine. Nu intotdeauna optiunea noastra este si cea mai sanatoasa. "Suntem intr-o situatie dificila, pentru ca ne confruntam cu temperaturi foarte mari. Oamenii se simt obligati sa se apere, folosind pesticide pentru combaterea daunatorilor sau produse de conservare pentru a le pastra o perioada mai indelungata de timp. Si toate astea afecteaza sanatatea", ne-a declarat prof. univ. Mihai Berca, specialist in managementul resurselor naturale. Acesta ne sfatuieste sa fim foarte atenti ca legumele si fructele sa nu aiba pete negre sau mucegai. Toxina de fermentatie ajunge in intreaga leguma, chiar daca indepartam partile nedorite. "De multe ori gasim rosii foarte frumoase, colorate si tari. Nici pe acestea nu e bine sa le luam pentru ca ele au fost pastrate cu un conservant. Cel mai adesea se foloseste clorura de calciu, care nu e foarte toxica, dar nici nu este de dorit sa o avem in alimentatie. Acesti stimulatori de crestere nu sunt foarte periculosi, dar ar putea sa deregleze metabolismul consumatorului", ne-a spus Mihai Berca. Nu de putine ori am vazut la piata cum vanzatorii stropesc din cand in cand produsele pentru a le pastra un aspect cat mai viu. "Ar bine ca, din cand in cand, sa existe si un control asupra apei. Daca pe caldura asta salata are frunza teapana, atunci inseamna ca a fost pus in apa putin azot. Acesta e foarte periculos. Se intampla asa ceva in pietele de la noi. Unul are o marfa mai veche si vrea sa o tina treaza. Nitratii sunt foarte periculosi, cancerigeni". Ar fi indicat sa rupem o bucata, sa o spalam si sa gustam. Daca se constata un gust salciu sau amar, nu trebuie sa cumparam leguma respectiva. Produsele ecologice, cele mai sanatoase, insa o raritate la noi Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a amintit de alimentele ecologice. "La noi nu le gasim proaspete, ci la conserva si sunt exagerat de scumpe. Sunt mai curate si sunt obtinute intr-un sistem agroindustrial, unde nu sunt folosite ingrasaminte. In afara exista magazine specializate". Gheorghe Mencinicopschi spune ca si in strainatate se folosesc pesticide, insa in cantitati foarte precise. "La noi se folosesc cu lopata. Taranii nu au utilaje cu care sa verifice sau sa dozeze. Avem o legislatie care sa impiedice, dar cine sa faca analize, ca astea costa enorm. Trebuie sa existe infrastructuri cu adevarat eficiente care sa il faca pe producator constient. Scrie frumos in lege, insa nimeni nu poate controla. Nu exista bani la noi. In SUA se fac zilnic analize si statistici pe piete, iar la 4 dimineata se difuzeaza in mass-media. Oamenii sunt informati si avertizati asupra pericolului, iar produsele, imediat retrase de pe piata. La noi, oamenii stiu ca nimeni nu poate sa ii controleze chiar daca avem o lege". Pericol de cancer si diabet Si legumele, si fructele aduse din import sufera modificari. "Capsunile din Spania vin mari si frumoase si cand mancam au gust de cauciuc. Sunt tratate clar cu unul sau doi conservanti. N-au cum sa stea patru-cinci zile fara sa se strice. Aceste fructe, din punct de vedere al sigurantei alimentare, sunt in regula, pentru ca UE vine cu produse verificate, dar conservantii creeaza un disconfort in ceea ce priveste calitatea alimentara", a precizat Mihai Berca. Ce am putea pati daca am consuma, in mod repetat, fructe si le­gume tratate cu diferite subs­tante? "Vorbim de doua tipuri de toxicitate. Cea acuta: ai mancat si pe timp scurt apar manifestarile patologice. Asta e mai putin periculos. Dar, daca mananci zi de zi, efectele se vad in timp si plesnesc sub forma de boli ale civilizatiei: cardiovasculare, cancer, diabet, hipertensiune, boli ale ficatului si rinichilor. Daca le spalam, degeaba. Substantele nocive nu stau la suprafata. Intra in fruct", atentioneaza Mencinicopschi. Atentie la preparatele din carne si lactate! Producatorii din industria alimentara avertizeaza ca nerespectarea normelor de transport si de depozitare a produselor alimentare poate afecta calitatea acestora, iar in perioadele caniculare cele mai perisabile sunt produsele lactate si preparatele din carne. Acestia spun ca nu este suficient sa se respecte normele de productie, daca transportul si depozitarea produselor alimentare se realizeaza necorespunzator. Magazinele unde se comercializeaza produsele alimentare trebuie sa fie dotate cu camere frigorifice, astfel incat alimentele sa fie pastrate in cele mai bune conditii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea