Social

#alimente #carne #euro #scumpiri

Caderea leului scumpeste alimentele cu 20%

Mentinerea sau cresterea cursului de schimb al Euro pentru o perioada mai lunga de trei saptamani va creste puternic preturile la produsele alimentare. Carnea de vita, uitata de romani in perioada sarbatorilor, s-a scumpit deja speculativ cu 30%.

Surse din industria alimentara avertizeaza ca cresterea monedei europene fata de leu va duce intr-o perioada scurta la scumpirea alimentelor cu 15% sau chiar 20%. Majorarea cu 30% a pretului carnii de vita s-a produs deja fara nici o legatura cu cursul de schimb.

70% din carnea de porc consumata in Romania este importata. Scaderea leului va duce astfel si la scumpirea mezelurilor si a altor produse din carne. Romania mai importa o treime din necesarul de lapte si este capabila sa-si asigure necesarul de legume si fructe numai trei luni pe an.

"Exista pericolul ca alimentele fabricate in Romania sa se scumpeasca mai mult decat cele din import, daca se mentine actualul curs al monedei europene. Aceasta deoarece pretul produselor autohtone este influentat si de chirii, negociate in euro, de criza gazelor , dar si de creditele pe care mai toti producatorii le-au contractat pentru retehnologizare si de cofinantarea proiectelor Sapard. In aceste conditii, este de asteptat o scumpire a alimentelor cu peste 15%, poate chiar 20%”, a declarat pentru Gandul presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.

In afara de alimentele de baza, se vor scumpi, in lei, condimentele si cafeaua. Deficitul comercial import-export al Romaniei in sectorul agro-alimentar este motivul pentru care vom fi afectati puternic. El a ajuns in 2008 la suma de trei miliarde de euro.

Nici produsele autohtone nu scapa de scumpiri. Pretul carnii de vita a fost marit speculativ de catre producatori si comercianti. Daca un kilogram de carne de vita in carcasa se vindea cu 8,5 – 9 lei, inainte de sarbatori, acum, aceeasi carne se gaseste la pretul de 11,5 – 12 lei/kg.

Mai multe detalii despre scumpirile cauzate de cursul de schimb, in Gandul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea